Americké akcie po sérii zpráv mírně rostly

01.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. září (ČTK) - Americké akciové trhy začaly páteční obchodování mírným nárůstem. Dopomohla jim k tomu série statistických zpráv v čele s údaji o americkém trhu práce. Statistiky naznačily, že centrální banka USA (Fed) tento měsíc bude moci opět nechat úroky beze změny; údaje však až na trh bydlení neprokázaly výraznější zpomalování ekonomiky.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času rostl o 0,5 procenta na 11.437 bodů. Technologický trh Nasdaq v té době posílil o 0,4 procenta a jeho souhrnný index byl na 2193 bodech.

Zpráva o zaměstnanosti ukázala, že v srpnu rostl počet nových míst v souladu s odhady a růst mezd byl mírnější, než se čekalo. Podobně umírněné byly závěry údajů o srpnové spotřebitelské důvěře a o vývoji průmyslové aktivity. Až pozdější dílčí údaje o poklesu ukazatele připravovaných staveb rodinných domů daly najevo postupující slabost na trhu bydlení.

Celkově údaje ukázaly, že Fed nechá tento měsíc úroky beze změny. Poprvé tak po dvou letech zvyšování učinil počátkem srpna. To zmírnilo obavy z toho, že zvýšené úroky omezí spotřební výdaje, což by spolu se zdražením úvěrů oslabovalo firemní zisky.

Výraznější pohyb vzhůru zaznamenaly akcie farmaceutické firmy Bristol-Myers Squibb, které zpevnily o téměř šest procent. Trh reagoval na to, že ve čtvrtek americký soud zablokoval prodej generických kopií vysoce prodávaného léku Plavix, který firma vyrábí a prodává spolu s francouzskou Sanofi-Aventis.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK