Americké akcie zahájily září růstem, dolar slabší

03.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. září (ČTK) - Americké akcie zahájily nový měsíc zřetelným růstem s podporou zprávy o vcelku příznivém vývoji amerického trhu práce. Hlavní index newyorské burzy tak uzavřel uplynulý týden na nejvyšší úrovni od května. Kurz dolaru na konci týdne mírně klesl, protože nové statistiky nijak nezměnily vyhlídky na to, že centrální banka nechá tento měsíc úroky v USA opět beze změny.

Dow Jonesův index stoupl v pátek o 0,73 procenta na 11.464,15 bodu a za celý týden posílil o 1,6 procenta. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 0,43 procenta a s 2193,16 bodu byl nejvýše od června. Objemy obchodování však byly podprůměrné, protože obchodníci před prodlouženým víkendem odcházeli dříve.

Zpráva o zaměstnanosti ukázala, že v srpnu rostl počet nových míst v souladu s odhady a růst mezd byl mírnější, než se čekalo. Podobně vyznívaly i údaje o srpnové spotřebitelské důvěře a o vývoji průmyslové aktivity. Celkově to naznačovalo, že Fed nechá tento měsíc úroky beze změny, avšak i to, že zpomalování americké ekonomiky není nijak znepokojivé.

Rostly především akcie těžící z ekonomického růstu, například výrobce stavebních strojů Caterpillar, automobilky General Motors nebo chemické společnosti DuPont. Akcie farmaceutické firmy Bristol-Myers Squibb zpevnily o 5,5 procenta v reakci na to, že americký soud zablokoval prodej generických kopií předního firemního léku Plavix.

Dolar skončil níže vůči euru i jenu. Série statistik potvrdila, že Fed nebude zvyšovat úroky ani tento měsíc. Dvouletou kampaň zvyšování sazeb Fed přerušil poprvé počátkem srpna, kdy nechal základní sazbu na 5,25 procenta. Zastavení růstu úroků v USA podkopává výnosový náskok dolaru, protože Evropská centrální banka se chystá své úroky dále zvyšovat a k přísnější měnové politice pomalu směřuje i Japonsko.

V závěru newyorského obchodování dolar k euru klesl na 1,2837 USD ze čtvrtečního závěru 1,2802 USD, i když těsně po zprávě o zaměstnanosti stoupl až na 1,2757 USD. K jenu dolar oslabil na 117,10 z předchozích 117,32 JPY. Euro k jenu kótovalo na 150,32, zhruba půl jenu od čtvrtečního maxima 150,78 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK