Škoda Transportation staví v Plzni výrobní haly za miliardu korun

03.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 3. září (ČTK) - Podepsané zakázky na dodávky tramvají, lokomotiv a modernizací vozů metra za několik miliard korun jsou důvodem, proč plzeňská Škoda Transportation investuje přes jednu miliardu korun do nového zázemí. Tři nové výrobní a jedna administrativní hala budou stát na podzim příštího roku a výroba se v nich rozjede naplno od ledna 2008. ČTK to řekla Radka Pistoriusová, mluvčí Škody Holding, jejíž je Škoda Transportation součástí.

Podnik využije investiční pobídky. "V příštích až deseti letech bude moci firma uplatnit slevu na dani až do výše 46 procent vložených prostředků," řekl místopředseda představenstva Škody Holding Michal Korecký.

Současná hala nevyhovuje kapacitou, ani výrobním a testovacím vybavením. Haly "šité na míru" umožní podle Koreckého dosáhnout zvýšení produktivity práce na úroveň silných světových konkurentů z oboru. Budou mít pouze poloviční plochu oproti současným prostorám s rozlohou 70.000 m2.

Podnik, který dosud vyráběl dvě tramvaje měsíčně, už v polovině roku zvýšil kapacitu na čtyři až pět vozů. Nyní produkuje první tramvaje ze šedesátikusové série pro Prahu. Další kontrakt pro hlavní město, který může dosáhnout až 250 tramvají, začne v roce 2009. Polská Wroclav objednala 17 tramvají, dalších šest italské Cagliari. Firma je ve finále výběrového řízení na dodávku 70 vozů pro turecký Istanbul, zájem má Varšava, Moskva a rumunská města. V současné hale podnik ještě vyrábí 20 lokomotiv pro České dráhy, první má být předána v květnu 2008 a poslední o rok později, a rekonstruuje každoročně deset pětivozových souprav pražského metra.

V největší ze tří hal bude montáž tramvají, lokomotiv, vozů metra a výroba a montáž podvozků. Hala bude propojena se samostatnou budovou pro lakování a zkoušení strojů. Právě elektrická zkušebna a obráběcí centrum na výrobu podvozků s budou nejdražší. V sousední menší budově budou škodováci sestavovat hrubé stavby tramvají. Poblíž hal vznikne 160 parkovacích míst.

"V nových budovách dosáhneme výrazné úspory energií," uvedl Korecký. Současná hala nemá žádné tepelné izolace. Starý objekt "lokomotivky" bude od počátku roku 2008 opuštěn. "Zatím jsme o něm nerozhodli," uvedla mluvčí.

Novou investici urychlily také přísnější ekologické zákony, podle nichž musí současná lakovna skončit do konce roku 2007.

Škoda Transportation meziročně zečtyřnásobila čistý zisk na loňských 402 milionů korun. Tržby narostly z 1,412 na 1,786 miliardy Kč. Firma zvýšila obrat o 700 milionů na 2,007 miliardy korun. Do skupiny Transportation patří ještě ČKD Vagonka Ostrava, výrobce trolejbusů Škoda Electric, VÚKV Praha a ruský Sibelektroprivod Novosibirsk na trakční výzbroje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK