Euro: Rakouská firma investuje v ČR miliardy do stavby bytů

03.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Rakouská společnost Immoeast chystá ve střední a východní Evropě včetně České republiky miliardové investice do výstavby bytů. Vedení firmy již odsouhlasilo první etapu rezidenčních projektů za více než 180 milionů eur (pět miliard korun). V pondělním vydání to uvádí týdeník Euro.

První bytové jednotky, jejichž počet by měl dosáhnout zhruba 2000, plánuje firma stavět v Polsku, na Slovensku, v Bulharsku a v Rumunsku. Předseda představenstva Immoeast Karl Petrikovics ovšem konstatoval, že nejdůležitějším trhem pro firmu zůstává i nadále Česká republika a že Immoeast brzy zahájí bytovou výstavbu i v Praze, napsal týdeník.

Společnost Immoeast dosud ve střední a východní Evropě s výjimkou jediného projektu, který zahrnoval 800 bytů v Pobaltí, do rezidenční výstavby neinvestovala.

"Výstavba 2800 bytů je sice dobrým startem, ale možnosti ve střední a východní Evropě jsou neuvěřitelné. Jsem si jistý, že finální bytové portfolio přeroste toto číslo několikanásobně," uvedl Petrikovics. Podle něj má výstavba bytů na realitním trhu střední a východní Evropy střednědobě největší potenciál.

Petrikovics předpokládá, že poptávku bude generovat silně se rozvíjející střední vrstva. Zároveň kalkuluje s tím, že panelové domy v tomto regionu nebude možné rekonstruovat a budou muset být v příštích deseti až patnácti letech nahrazeny novými rezidencemi.

Immoeast nebude v bytové výstavbě narozdíl od ostatních svých projektů figurovat jako dlouhodobý investor. Firma bytové komplexy postaví ve spolupráci s lokálními developery a ihned rozprodá. Pronájem rezidencí není podle firmy v současnosti perspektivní. Petrikovics očekává výnosnost výrazně přesahující 20 procent.

Immoeast hodlá v příštích 12 měsících investovat ve střední a východní Evropě pět miliard eur. Největší část peněz má putovat do Česka, napsalo Euro.

Společnost vlastní v současné době v Praze 31 budov. Jejím nejvýznamnějším aktuálním tuzemským projektem je vybudování nové sítě nákupních center. V okrajových částech tuzemských velkoměst postaví během tří let deset obchodních komplexů s názvem Stop Shop. Immoeast zároveň v Praze chystá rozsáhlou rekonstrukci sedmi bývalých objektů ČSOB. Prozatím výhradně kancelářské prostory přestaví na hotelové, kancelářské, obytné a maloobchodní centra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK