HN: Česká spořitelna přechází na bezpečnější platební karty

04.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Česká spořitelna přechází na bezpečnější čipové platební karty. Spořitelna, která má se třemi miliony karet čtyřicetiprocentní podíl na trhu, tak následuje konkurenční banky. Ve svém pondělním vydání o tom informují Hospodářské noviny (HN).

V první fázi nabídne spořitelna elektronické čipové karty Maestro, od října se přidají čipové karty Visa Elektron. Nejuniverzálnější platební karty s vystouplým písmem, takzvané embossované karty, začne banka opatřovat čipem v prvním čtvrtletí příštího roku.

Nové platební karty mají kromě čipu stále i magnetický proužek, aby se daly použít i v prodejnách, jejichž terminály neumějí čipy číst.

Čipové platební karty již svým klientům vydávají Komerční banka, ČSOB, Poštovní spořitelna, HVB Bank, Živnobanka, Volksbank a BAWAG. Od příštího roku je chystají i GE Money Bank, Raiffeisenbank a Citibank.

Podle statistiky Sdružení pro bankovní karty bylo ke konci března z celkového počtu 7,5 milionu platebních karet zhruba 2,8 milionu opatřeno čipem. Před třemi lety byla bezpečnějších karet sotva polovina.

Peněžní domy přecházejí na čipy kvůli podvodům s padělanými kartami. Gangy podvodníků například získávají data z magnetických pásků na kartách pomocí čtečky napojené na bankomat. Čipové karty jsou podle odborníků proti této formě padělání stoprocentně chráněny. Při každé transakci s čipovou kartou musí také její majitel zadat PIN, jinak se obchod neuskuteční.

V současné době umí čipové karty přijímat většina tuzemských bankomatů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK