Zahraniční obchod v červenci překvapivě ve schodku

04.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v červenci schodkem 1,2 miliardy korun, což je meziroční zvýšení deficitu o 0,5 miliardy korun. Oznámil to Český statistický úřad. Ekonomové čekali naopak přebytek mezi 200 až 500 miliony korun. Ve schodku byl především obchod s minerálními palivy, dařilo se naopak vývozu strojů a automobilů. ČSÚ také oznámil, že zpřesnil výsledky zahraničního obchodu za loňský rok a první dvě letošní čtvrtletí.

Podle definitivních výsledků skončila obchodní bilance v loňském roce přebytkem 38,6 miliardy korun, což je o 0,9 miliardy méně ve srovnání s původním údajem. Za letošní první čtvrtletí se přebytek bilance zvýšil o dvě miliardy na 27,5 miliardy korun a ve druhém čtvrtletí stoupl o 0,2 miliardy na 9,7 miliardy korun.

Za prvních sedm měsíců vykázala obchodní bilance přebytek 36 miliard korun, tedy o 0,6 miliardy korun méně než před rokem. Vývoz od ledna do července meziročně vzrostl o 14,4 procenta a dovoz o 14,9 procenta. Vlivem posílení koruny rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura i na dolary.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků vzrostl o 22,1 procenta, tedy o 15 miliard korun. Zvýšila se především hodnota vývozu silničních vozidel, výpočetní techniky a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů. Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků se zvýšil o 14,9 procenta, což představuje zvýšení o osm miliard korun.

Vyšší dovoz minerálních paliv o 3,8 miliard korun, což znamená růst o 28,4 procenta, ovlivnil hlavně dovoz ropy. Ten v v penězích stoupl o 33,1 procenta a v objemu o 11,4 procenta. Dovoz zemního plynu vzrostl v peněžním vyjádření o 24,8 procenta, zatímco dovezený objem klesl o 0,6 procenta.

Přebytek bilance se státy EU vzrostl meziročně o 3,7 miliardy korun. Se státy mimo EU se schodek prohloubil o 4,2 miliardy korun. Bilance se zlepšila především s Maďarskem, Belgií, Rakouskem, Německem, Švýcarskem a Itálií.

Za posledních dvanáct měsíců se meziročně zvýšil vývoz o 12,3 procenta a dovoz o 11,8 procenta. Obchodní bilance měla přebytek 38 miliard korun, což představuje zlepšení o 13,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK