Klienti tří zkrachovalých bank získají odškodnění

04.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Klienti tří zkrachovalých bank - Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň - dostanou dodatečné odškodnění až do výše čtyř milionů korun. Počítá s tím novela zákona o zrušení Fondu národního majetku, u níž prezident Václav Klaus nechal uplynout patnáctidenní lhůtu, kterou mu Ústava poskytuje pro podpis či vrácení zákona Poslanecké sněmovně. Informoval o tom prezidentův mluvčí Petr Hájek s tím, že novela tak vstupuje v platnost.

Prezident podle Hájka nechce být arbitrem toho, zda může předseda nové sněmovny zaslat prezidentovi k podpisu návrh zákona, který schválila sněmovna stará. "Není také vůbec jasné, zda je možné, aby o případném prezidentovu vetu bylo hlasováno novou sněmovnou, tedy nikoli tou, která předmětný zákon přijala. Prezident republiky si je vědom, že zákon tímto vstupuje v platnost," uvedl Hájek.

Celkem si má odškodnění vyžádat tři až čtyři miliardy korun. Z nich by tři čtvrtě miliardy měla získat skupina PPF. Ta spravuje Českou pojišťovnu, která vlastnila Kreditní banku Plzeň v době jejího krachu, a po této neúspěšné investici klienty vyplatila. Součástí novely je i uvolnění dvou miliard korun z výnosů z privatizace na výstavbu domovů důchodců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK