ČEZ počítá s tím, že příští rok vyrobí rekordní množství proudu

04.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Energetická společnost ČEZ počítá s tím, že v příštím roce vyrobí rekordní množství elektřiny. Důvodem je obrovská poptávka, kterou přinesla nedávno skončená druhá velkoobchodní aukce elektřiny. Řekl to obchodní ředitel firmy Alan Svoboda.

"Vzhledem k enormní poptávce ČEZ vyrobí v příštím roce rekordní množství elektřiny a nebude přitom exportovat do Německa a Rakouska. Nečekaně vysoká poptávka předčila výrobní kapacitu firmy, museli jsme využít možnosti alikvotně snížit poptávaný objem u vybraných produktů," uvedl Svoboda.

Společnost tak přehodnotila plán své výroby a přestože již v červnu příštího roku odstavuje dva bloky elektrárny Tušimice, které hodlá rekonstruovat, zvýšila plán výroby na rok 2007 na 57 terawatthodin. ČEZ doposud vyprodukoval nejvíce elektřiny v roce 2003, a to 56 TWh.

Podle Svobody bude ČEZ místo vývozu do Německa a Rakouska směřovat dodávky na tuzemský trh. "Dosud prodaná elektřina zákazníkům v Německu a Rakousku bude uspokojena z elektřiny nakoupené na tamním trhu," sdělil ředitel. ČEZ nyní ovládá asi 55 procent tuzemského trhu s elektřinou.

Druhá aukce elektřiny, která skončila 30. srpna, stanovila růst velkoobchodních cen v příštím roce o 16,9 procenta. Pro domácnosti by to mělo znamenat zdražení o necelých šest procent, ale bez započítání možného růstu dalších poplatků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK