Zákonodárci EU vyzvali ke změnám v daních na automobily

04.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 4. září (ČTK) - Zákonodárci Evropské unie dnes vyzvali k přijetí plánu, jenž by zjednodušil pravidla pro zdanění automobilů a zvýšil daňovou sazbu u vozů s velkými emisemi. Plán, se kterým již v loňském roce přišla Evropská komise, vyžaduje podporu ze strany vlád všech jednotlivých členských zemí unie, píše agentura AP.

Návrh počítá s postupným zrušením daně z registrace automobilů a jejím nahrazením daní, jež by byla založena na množství emisí oxidu uhličitého a dalších látek, které vozy vypouštějí. Silniční daň by podle návrhu byla restrukturalizována během pěti až deseti let.

O návrhu se dnes diskutovalo v Evropském parlamentu, kde má podporu většiny velkých politických stran. "Je to vítaná podpora pro využití zelených daní způsobem, který mění naše chování bez zvýšení celkového zdanění," uvedla britská liberální demokratka Sharon Bowlesová.

Daně založené na množství emisí by podle návrhu měly nahradit 25 procent příjmů ze současných registračních a silničních daní do konce roku 2008 a polovinu těchto příjmů do roku 2010. Přijetí plánu by podle Evropské komise rovněž zjednodušilo přesuny automobilů mezi jednotlivými členskými zeměmi unie, ve kterých se nyní systémy pro zdanění automobilů liší.

Německo například stanovuje výši daní na základě objemu motoru, zatímco Itálie a Řecko se řídí podle velikosti automobilu. Největší registrační poplatky mají Švédko a Dánsko.

Lidé, kteří se nyní stěhují z jednoho státu unie do druhého, tak mohou čelit dvojímu zdanění, protože musí svůj automobil v nové zemi přeregistrovat. Daňové odlišnosti vedou také k rozdílům v cenách automobilů v rámci EU.

Návrh na změny ve zdanění automobilů je součástí snahy EU o omezení emisí takzvaných skleníkových plynů, které podle vědců vedou ke globálnímu oteplování, píše agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK