HN: Přes mobilní sítě by se mohla vysílat televize

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Televize již začíná pronikat i do mobilních telefonů. Do dvou let by mohly mít mobily v Česku dokonce vlastní televizní vysílací síť, do které se vejde až čtyřicet programů. Všichni tři operátoři ji testují nebo o ní uvažují. Dokonce se již shodli, že by vysílali ve společné síti a využívali k šíření signálu i společné stožáry, napsaly dnešní Hospodářské noviny.

"Důvod je jednoduchý a tím je ekonomická návratnost takového projektu," řekla Martina Kemrová z T-Mobilu, který je v testování digitální televize vysílané pro mobily zřejmě nejdále.

Koncem minulého týdne se shodli i zástupci dvou Českého telekomunikačního úřadu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, že vytvoří pro mobilní televizi jednu síť. Ta by fungovala vedle tří nově chystaných sítí pro šest digitálních televizí.

"Teď aktuálně sestavujeme digitální sítě pro nové vysílání klasických televizí, hned potom chceme připravit prostor i pro mobilní vysílání," řekl HN šéf telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák. "Evropa navíc navrhuje, aby existovala jednotná síť i technologie," dodal šéf vysílací rady Václav Žák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK