MfD: Ve stovce nejbohatších z Východu jsou tři Češi

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Majetek sta nejbohatších lidí z bývalého socialistického bloku čini dohromady 257,5 miliardy dolarů (5,63 bilionu korun). To je dohromady o 74 procent více než při loňském sčítání miliardářů, které provádí polský ekonomický týdeník Wprost, MF Dnes a média z dalších dvaceti států. Napsala do dnešní Mladá fronta Dnes.

V elitní stovce je už 55 dolarových miliardářů, tedy lidí s čistým osobním majetkem přes 22 miliard korun. Z Česka jsou mezi nimi tři lidé.

Majitel České pojišťovny a splátkového Home Creditu Petr Kellner je s 3,2 miliardy dolarů na 20. místě. Příští rok má vstoupit část Kellnerova impéria na burzu.

Dalším Čechem v elitní stovce je Zdeněk Bakala, který je spolumajitelem největších českých dolů - OKD. Ten oznámil vstup na pražskou a londýnskou burzu na konec letošního nebo začátek příštího roku.

Trojici uzavírá Patrik Tkáč, spolumajitel investiční skupiny J&T. Tato společnost zatím vstup na burzu neohlásila, chce však na něj být připravena.

Za prudkým nárůstem majetku stovky nejbohatších také stojí větší průhlednost v majetkových vztazích, která se postupně prosazuje i na Východě. Kdo chce dělat velké obchody s investičními bankéři nebo získat prostředky na burze, musí totiž mít průhledné účetnictví podle mezinárodních standardů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK