Ministr Říman: Co nejdříve odložit registrační pokladny

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Odložení platnosti zákona o registračních pokladnách, otázka privatizace Aera Vodochody, zlepšení funkčnosti centrálních registračních míst a jednodušší čerpání peněz z evropských fondů patří mezi krátkodobé priority nového ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS). ČTK to řekl při příležitosti svého dnešního oficiálního uvedení do funkce premiérem Mirkem Topolánkem.

"Otázka rozpočtu ministerstva pro mě není zas tak klíčová. Více prostředků nebudu žádat," uvedl Říman, který jako jediný ze současného kabinetu dříve již ministerskou funkci vykonával. Roční rozpočet jeho úřadu činí zhruba 12 miliard korun.

Říman se chystá zredukovat počet programů na čerpání prostředků z evropských fondů z 11 na pět. Podle něj to povede ke zjednodušení systému a ke zvýšení jeho efektivity. "Budu preferovat čerpání prostředků na infrastrukturu, a to hlavně v oblasti dopravy," sdělil. Chce rovněž změnit fungování centrálních registračních míst. "Musíme najít důvody, proč jsou podnikateli tak málo využívána. Zatím v podstatě nic nepřinesla," poznamenal.

Svůj hlavní dlouhodobý úkol Říman vidí v redukci byrokracie a regulačních norem pro podnikatele. "Je to věc minimálně na čtyři roky, většinou by se totiž jednalo o změnu současných zákonů v této oblasti," řekl.

Nový ministr také popřel informace z dnešního tisku, že na post náměstka nastoupí dřívější místopředseda ODS Miroslav Beneš. "Stane se šéfem poradců. Počet náměstků by se měl snížit z pěti na čtyři, z toho polovina budou nové tváře. Bylo by nekorektní konkrétní jména sdělovat přes média," dodal Říman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK