Na nového ministra financí čeká především rozpočet

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Hlavní prioritou nového ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS) bude především příprava návrhu rozpočtu na příští rok. Vláda musí totiž návrh rozpočtu předložit Poslanecké sněmovně do 30. září. Tlustý byl dnes ráno oficiálně uveden do funkce premiérem Mirkem Topolánkem (ODS).

Rozpočet již předběžně připravila i schválila předchozí vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Navržený rozpočet počítá s deficitem 88 miliard korun. Podle představitelů ODS je ovšem deficit uměle snižován účetními triky a jeho skutečná výše přesahuje 100 miliard korun. Tlustý již dříve prohlásil, že se proto bude snažit rozpočet upravit tak, aby odpovídal skutečnosti.

Velké změny ovšem nelze v navrhovaném rozpočtu podle současného místopředsedy vlády Petra Nečase (ODS) provést právě kvůli časové tísni.

Mezi další priority nové vlády bude patřit podle dřívějšího vyjádření Tlustého změna v sociálních výdajích státu, příprava penzijní a daňové reformy. Podle nového ministra financí by nová vláda chtěla návrh důchodové a daňové reformy i změn v sociálních výdajích nejen připravit, ale pokud možno je i předložit do parlamentu.

Zatím není jasno, zda dojde na ministerstvu k významným personálním změnám. Dnešní Hospodářské noviny například uvedly, že o funkci se nemusí bát dlouholetý náměstek na ministerstvu financí Eduard Janota. Ten má pověst muže, bez kterého žádný ministr financí nesestaví státní rozpočet, napsal deník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK