Zkažené maso se po Německu objevilo také v Rakousku

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 5. září (zpravodaj ČTK) - Skandál s prodejem zkaženého masa se rozšířil z Německa dále na jih do Rakouska. Rakouské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že zkažené maso bylo objeveno v deseti podnicích ve Vídni, Dolních Rakousích, Tyrolsku a Štýrsku.

Mnichovský obchodník, u kterého našli policisté minulý týden na 80 tun prošlého masa, dodával maso nejen do tureckých bister v Německu, ale i do asijských restaurací v Rakousku, z toho do tří v hlavním městě.

Zatím není známo, zda se zkažené maso dostalo mezi konzumenty. Podle rakouského deníku Kurier se v pondělí podle návodů svých německých kolegů do vytypovaných restaurací vydali také inspektoři z Rakouské agentury pro zdraví a bezpečnou výživu (AGES). Výsledky jejich testů mají být oznámeny během několika dnů.

V Německu má svůj původ i druhý potravinářský skandál, který straší rakouské spotřebitele. Při jedné razii byly před několika dny ve skladu 40 kilometrů západně od Vídně objeveny prošlé potravinářské výrobky, včetně sýrů a kuřecích křidýlek. Zboží bylo okamžitě zničeno. Skandál se týkal také přelepování etiket u pečiva či dresinků do salátů.

Podle rakouského listu pocházely potraviny rovněž z Bavorska. Zákazníky nejmenované firmy obchodující s mraženým zbožím byly především luxusní hotely a vyhlášené restaurace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK