Vicenová chce zajistit maximální doplatek přímých podpor rolníkům

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Maximální dorovnání farmářských přímých plateb a dostatek peněz na spolufinancování evropských fondů jsou podle nové ministryně Mileny Vicenové priority při tvorbě rozpočtu ministerstva zemědělství na příští rok. Vicenová to řekla novinářům poté, co ji premiér Mirek Topolánek uvedl do funkce. Podotkla ale, že úřad bude muset o posílení rozpočtu tvrdě bojovat, protože stav státního rozpočtu není radostný.

Ministerstvo zemědělství zatím dostalo proti původnímu požadavku 28 miliard korun přiděleno na příští rok 13,4 miliardy s tím, že dalších 6,05 miliardy je pro resort vyčleněno ve všeobecné pokladní správě. Úřad požádal o navýšení rozpočtu o sedm miliard, jinak se prý nevyhne řadě škrtů. Návrh státního rozpočtu ale již nyní počítá se schodkem 88 miliard korun.

Stát poprvé dorovná zemědělcům přímé platby v maximální možné míře letos. Zhruba 35procentní základní dotace z unie doplatí na 65 procent úrovně ve starých členských zemích EU. V příštím roce by farmáři při plném dorovnání dostali 70 procent přímých plateb proti konkurenci v původní evropské patnáctce.

Mezi další priority nová ministryně řadí dobrou přípravu resortu na čerpání peněz z nového Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova, který slučuje některé dosavadní programy. Česko může z fondu během let 2007 až 2013 vyčerpat zhruba 73 miliard korun. S národním spolufinancováním činí celkový příděl venkovu 93 miliard korun.

Vicenová si klade za cíl rovněž přípravu na české předsednictví EU v prvním pololetí roku 2009. Podle jejího soudu je třeba v dostatečném předstihu zabývat se tím, co bude ČR prosazovat v agrární politice unie.

Protože MZe podle ní potřebuje rychle začít pracovat na plné obrátky, nepředpokládá Vicenová žádné zásadní personální změny. "Budou to změny, které vždycky provázejí nástup nového ministra," řekla s tím, že má jasnou představu, ale blíže personální kroky upřesní ve středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK