CzechInvest: Vznik 15.000 pracovních míst díky Hyundai je reálný

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Vznik zhruba 15.000 nových pracovních míst díky investici jihokorejské automobilky Hyundai je reálný. Konkrétním případem je jihokorejská společnost Sungwoo Hitech, která chce v návaznosti na Hyundai přijmout zhruba tisícovku nových zaměstnanců. Na dnešní tiskové konferenci sedmého ročníku ostravského Investment & Business Fóra to řekl generální ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda.

Přímo v nové továrně Hyundai v Nošovicích vznikne 3000 pracovních míst. Jen u korejských dodavatelů by se dle současné poptávky mohlo vytvořit dalších 6000 zaměstnaneckých pozic. Zbytek do celkového počtu by měly doplnit místní a ostatní firmy. "Myslím, že odhad vzniku 15.000 pracovních míst je reálný," řekl Hruda.

Společnost Hyundai se nezúčastní fóra konaného ve druhé polovině září přímo, protože její závod ještě nestojí; její zástupci ovšem představí nákupní strategii. "Máme kolem 15 investorů, kteří mají zájem přijít kvůli Hyundai," doplnil Hruda.

Nejen Hyundai bude lákadlem fóra. Možné dodavatele budou přímo na akci hledat například firmy Hayes Lemmerz, Briggs and Stratton, Visteon či Siemens Automobilové systémy. Na programu fóra dále bude rozvoj mošnovského letiště či developerský projekt Karolina.

Společnost Hyundai do výstavby nového závodu v Nošovicích u Frýdku-Místku v Moravskoslezském kraji plánuje investovat více než jednu miliardu eur (přes 28 miliard korun), čímž půjde o největší investici v ČR. Závod zahájí svou výrobu na konci roku 2008 a bude schopen ročně vyrábět až 300.000 aut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK