Ve středu nevyjedou v Ústeckém kraji autobusy, odbory stávkují

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 5. září (ČTK) - Ve středu možná nevyjedou v Ústeckém kraji autobusy. Zaměstnanci Dopravního podniku Ústeckého kraje (DPÚK) a ČSAD Česká Lípa totiž dnes o půlnoci zahájí stávku. Odborům vadí, že kraj si u ČSAD Česká Lípa objednal autobusové spoje jen do konce roku. Zaměstnanci se bojí, že přijdou o práci. Sdělil to předseda odborového svazu dopravy Jaroslav Dvořák. Reakci krajského úřadu ČTK zjišťuje.

Pokud se kraj a dopravci dohodnou, jsou odboráři připraveni stávku okamžitě odvolat a zabezpečit pravidelnou dopravní obslužnost v plném rozsahu.

Odboráři o celé situaci jednali v pátek s ústeckým hejtmanem Jiřím Šulcem, ale bezvýsledně. V pondělí pak vyhlásili stávkovou pohotovost. Údajně hrozí, že pracovníci ČSAD Česká Lípa začnou již tento měsíc dostávat výpovědi kvůli nadbytečnosti. Odboráři proto navrhují, aby se celá situace vrátila před 1. únor 2006, kdy kraj vypověděl DPÚK smlouvu kvůli vysoké ceně za dopravu. Autobusoví dopravci by jezdili za ceny platné v té době a řešení situace by se odložilo do doby, než soudy rozhodnou o sporech kraje a obou firem.

Kraj má s DPÚK dlouhodobé neshody. Dopravce na začátku srpna zastavil na čtyři dny provoz na 2100 spojích, protože mu kraj nezaplatil za ztrátu z osobní dopravy za poslední tři měsíce. Podnik žádá zhruba 70 milionů Kč. Kraj je ale vyplatit nehodlá, protože s DPÚK nemá od 1. května platnou smlouvu. Od 9. září budou na linkách DPÚK jezdit autobusy sesterské firmy ČSAD Česká Lípa. Firma, která má s DPÚK stejného majitele, od DPÚK převzala většinu jeho řidičů. Nový dopravce má smlouvu do 2. června 2007, ale objednávku na své služby do 31. prosince 2006.

Stávka přichází ještě před středečním zasedáním krajského zastupitelstva, které bude jednat o rozsahu dotovaných autobusových spojů na příští rok. Po něm by ČSAD mohlo dostat objednávku do 2. června příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK