Koruna oslabila nad 22,00 Kč/USD, k euru stála pod 28,20 Kč

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Česká měna oslabila k dolaru přes hranici 22,00 Kč/USD a okolo 17:00 stála na 22,02 Kč/USD. Důvodem bylo zpevnění americké měny na světových trzích. Obchodování na tuzemském devizovém trhu bylo dnes naprosto klidné, korunu zastihl závěr na úvodní hodnotě 28,19 Kč za euro. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Dnešní obchodování s korunou bylo naprosto mrtvé. Za nedostatku zpráv se domácí měna pohybovala v úzkém pásmu těsně pod hranici 28,20 Kč/EUR," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. "Svědky velmi podobného vývoje jsme byli i v celém regionu, žádná z okolních měn nezaznamenala výraznější výkyvy," dodal.

Vývoj na domácí politické scéně rozhodně nelze podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory považovat za důvod dnešní stagnace kurzu koruny. Na povrch sice již vyplouvají konkrétní záměry jednotlivých ministrů nové vlády, ale protože není jisté, zda vláda získá důvěru poslanců, nepřipisují tomu investoři velkou váhu, podotkl.

Oslabení koruny k k americké měně je dáno posilováním dolaru na světových trzích. Dolar nyní atakuje hranici 1,2800 USD/EUR, obchoduje se na 1,2804 dolaru za euro. "Zdá se, že investoři nyní využívají posílení eura k prodeji," upozornil analytik Patrie Tomáš Vlk. Dnes se přidala také zpráva OECD. Podle ní by americká centrální banka Fed mohla potřebovat dál utahovat měnovou politiku, aby tak zabezpečila cenovou stabilitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK