ČSSD vyzvala ODS k jednání o rozpočtu na příští rok

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - ČSSD dnes vyzvala ODS k jednání o konečné podobě vládního návrhu rozpočtu na příští rok. Sociální demokraté jsou prý také ochotni podpořit rychlé přijetí tří novel zákonů, které sněmovně předložila bývalá vláda Jiřího Paroubka a které umožní snížit výdaje a zvýšit příjmy rozpočtu. Uvádí to dnešní prohlášení ČSSD, které poskytl mluvčí strany Zbyněk Rýpar. Vyjádření ODS ČTK shání.

Sociálně demokratický exministr financí Bohuslav Sobotka navrhl rozpočet se schodkem 88 miliard korun. ODS ho však podrobila kritice s tím, že deficit uměle snižují účetní triky. Skutečný schodek podle občanských demokratů převyšuje 100 miliard korun. Nově jmenovaný ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) již dříve prohlásil, že se proto bude snažit rozpočet upravit tak, aby odpovídal skutečnosti.

V rozpočtu na příští rok pokládá ČSSD za prioritu zejména zachování navrženého růstu platů o pět procent a důchodů o 500 korun. K dalším prioritám patří pokračování reformy vysokých škol, protipovodňová opatření a zajištění peněz na spolufinancování projektů ze zdrojů EU. ČSSD chce také udržet schodek rozpočtu pod 100 miliardami korun a schodek veřejných rozpočtů pod čtyřmi procenty hrubého domácího produktu. Trvá na udržení výdajů na rozvoj dopravy a bytové výstavby ve fondech dopravy a bydlení.

Ministr Tlustý již minulý čtvrtek řekl, že občanští demokraté musejí vycházet z toho, jak je návrh připraven. Těžko si podle něj lze představit nějaké vyjednávání o rozpočtu.

ČSSD také tvrdí, že základní parametry rozpočtu již nelze ve sněmovně měnit. Dohoda o jeho podobě tak musí předcházet předložení návrhu ze strany vlády. "Jinak bude vláda riskovat možnost opakovaného předkládání rozpočtu a rozpočtového provizoria," stojí v prohlášení ČSSD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK