Americké akcie stouply díky společnosti Chevron

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. září (ČTK) - Americké akcie dopoledne posílily, protože nárůst ropné firmy Chevron po zprávě o úspěšném ropném vrtu v Mexickém zálivu kompenzoval pokles mediální společnosti Viacom. Ta byla zasažena zprávou o odchodu generálního ředitele.

Dow Jonesův index, který sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, se v poledne newyorského času zvýšil o 0,2 procenta na 11.485,2 bodu. Širší index S&P 500 stoupl rovněž o 0,2 procenta na 1314,1 bodu a index technologického trhu Nasdaq dokonce o 0,6 procenta na 2206,1 bodu.

Mediální gigant Viacom oslabil o více než šest procent poté, co oznámil, že jeho prezident a generální ředitel Tom Freston (60) rezignoval. Na jeho místo nastoupí Philippe Dauman (52), jenž je dlouholetým spolupracovníkem předsedy správní rady a zakladatele podniku Sumnera Redstona.

Společnost Chevron naopak rostla díky zprávě o testovacím vrtu, jenž v hlubinách Mexického zálivu narazil na ropu. Nález podle analytiků naznačil, že region, který zajišťuje čtvrtinu ropné produkce Spojených států, by mohl skrývat více ropy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK