Poplach kvůli terorismu stál British Airways 40 milionů liber

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. září (ČTK) - Hrozba terorismu, na kterou v srpnu upozornily britské bezpečnostní složky a která způsobila chaos na britských letištích, přišla leteckou společnost British Airways zhruba na 40 milionů liber (asi 1,7 miliardy Kč). Ztráta je výsledkem zrušených letů a dalších mimořádných nákladů, které firmě vznikly, sdělil dopravce.

Aerolinie uvedly, že kvůli bezpečnostním opatřením na letištích musely zrušit tisíce letů, takže neměly tržby, s nimiž v podnikatelském plánu počítaly. V době, kdy poplach vrcholil, musely British Airways zrušit asi 1280 letů. Management ale tvrdí, že navzdory srpnovým nepříjemnostem vypadají vyhlídky do budoucna solidně.

Ve ztrátě se odráží také náklady na ubytování, které podnik musel zajistit cestujícím ze zrušených spojů. Uhradit musel také stravu a dopravu zavazadel zpět do místa bydliště poškozených cestujících. Dopravce po srpnovém poplachu registruje negativní dopady na budoucí rezervace, hlavně kvůli přísnějším bezpečnostním opatřením na letištích.

Navzdory chaosu, který v srpnu zavládl na letištích, British Airways počet přepravených cestujících zvýšily. Meziročně počet přepravených pasažérů vzrostl o 1,5 procenta na 3,15 milionu. "Celková úroveň rezervací se vrátila tam, kde byla před rokem. Je ale pořád slabší, než činil trend v posledních měsících," píše se ve zprávě dopravce.

British Airways jsou prvním leteckým přepravcem, který zveřejnil ztráty v souvislosti s teroristickým poplachem. Britská policie v srpnu uvedla, že se jí podařilo překazit teroristický útok namířený proti několika letadlům na linkách z Británie do Spojených států. Cílem útoku se mělo stát až deset dopravních letounů.

Cestující se po zjištění přípravy teroristického útoku museli vzdát téměř všech osobních věcí, s výjimkou dokladů a peněz. I ty bylo nutné uložit do jednoho průhledného sáčku. Na palubu nebylo možné vzít si jídlo ani pití, a matky s novorozenci byly nuceny před ostrahou ochutnat kojenecké mléko jako důkaz, že obsah balení není nebezpečný.

Nejpřísnější opatření se od srpna sice snížila, stále se ale vztahují na příruční zavazadla. Do letadla tak stále není možné brát tekutiny, a to ani toaletní potřeby. British Airways patří k několika leteckým dopravcům, kteří z chaosu na letištích viní společnost BAA. Ta je provozovatelem řady letišť v Británii, včetně Heathrow. BAA ale kritiku odmítá a tvrdí, že byla na podobnou situaci dobře připravena.

Nízkonákladový letecký přepravce Ryanair Holdings ze své ztráty v souvislosti se srpnovými událostmi obvinil vládu a satisfakce se domáhá u soudu. Snaží se na britské vládě vymoci náhradu škod ve výši tří milionů liber (asi 125 milionů Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK