HN: Lihoviny zdraží kvůli vysokým cenám melasy a lihu

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Plzeňská firma Stock i další výrobci alkoholických nápojů zdraží své nápoje až o pět procent. Reagují tak na prudký růst cen potravinářského lihu, který zdražil až o 25 procent. Cukrovary totiž zvedly ceny řepné melasy, z níž se líh vyrábí, napsaly dnešní Hospodářské noviny.

"Cena lihu razantně roste v celé Evropě od počátku léta. Museli jsme to už promítnout do cen výrobků. Zdražujeme od dvou do pěti procent," řekl Právu ředitel Stocku Martin Petrášek. Obchodní řetězce tentokrát podle něho budou muset na zvýšení cen lihovin přistoupit.

Zdražování ohlásila i společnost Rudolf Jelínek. "Lihovary nám oznámily růst cen svých dodávek o dvacet až třicet procent," uvedl ředitel firmy Pavel Dvořáček.

Obchodníci se obávají, že zdražení lihovin přinese pokles prodeje. Spotřeba tvrdého alkoholu klesá v celé Evropě, v Česku se zároveň zvyšuje spotřeba vína a trvá obliba piva.

Výrobci cukrové melasy a lihu však o zdražení nediskutují, ceny prostě zvedli. Odvolávají se na změny na trhu s cukrem, které podle nich způsobila agrární reforma Evropské unie. "Snížila se produkce cukru, je tak i méně melasy z cukrové řepy. Naše ceny jsou zhruba o dvacet procent výše než loni, říká ředitel Moravskoslezských cukrovarů Stanislav Tobola. Podobně se vyjádřili i představitelé lihovarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK