LN: Majitelé domů by měli mít přístup k penězům z fondu bydlení

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Nový ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič chce majitelům domů alespoň částečně vynahradit, že léta dotovali nájemníky s regulovanými činžemi. Majitelé domů by podle něho měli mít možnost získat peníze z Fondu rozvoje bydlení, uvedly dnešní Lidové noviny.

V rozhovoru pro LN Gandalovič uvedl, že fond by se měl transformovat z úřadu, který poskytoval zejména dotace na sociální bydlení, na instituci, která bude především poskytovat garance za bankovní úvěry, a to i majitelům domů. Dotační programy by se podle Gandaloviče měly naopak radikálně omezit.

Gandalovič zároveň konstatoval, že jeho předchůdce Radko Martínek udělal velký kus práce pro to, aby se zlepšil tok evropských peněz. Zdůraznil však, že se zřejmě nepodaří vyčerpat všechny prostředky z evropských fondů, přidělených Česku na období 2004 až 2006. Podle něho je již nyní zřejmé, že se nepodaří vyčerpat všechny peníze z operačního fondu rozvoje lidských zdrojů. Nepříliš dobře je na tom podle Gandaloviče i společný regionální operační program, kde špatně funguje administrativa a peníze žadatelům přicházejí se značným zpožděním.

Pokud jde o další plánovací období, ve kterém bude mít Česko k dispozici až 100 miliard korun ročně, je formálně vše v pořádku, řekl Gandalovič. V programech jsou ale značné překryvy mezi jednotlivými resorty. Některé oblasti, jako třeba řešení problémů s dopravou ve velkých městech, naopak nejsou pokryty vůbec, dodal Gandalovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK