HN: Podnikatelské prostředí v ČR se mírně zhoršilo

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Podnikatelské prostředí v Česku se za poslední rok zlepšilo jenom v oblasti nižších daní pro firmy a kratší doby pro založení podniku. Vyplývá to ze studie, kterou dnes vydávají Světová banka a Mezinárodní finanční korporace (IFC). Napsaly to dnešní Hospodářské noviny.

"Zrychlila se justice, místo pěti let se v první instanci soudí jeden až dva roky. Registrace firmy trvá dva týdny místo čtyř, firemní daně klesly ze 30 procent na dnešních 24," uvedla spoluautorka studie Pavla Přikrylová z pražské advokátní kanceláře Peterka & partners.

Ve většině hodnotících kritérií si však Česko pohoršilo. V celkovém hodnocení kleslo na 52. místo z loňské 50. příčky. I přes snížení daní zůstává úroveň celkového zdanění vysoká. Činí 49 procent, zatím v Polsku to je 38 procent a v Irsku nebo Švýcarsku jenom 25 procent.

Čeští podnikatelé stále trpí rozbujelou byrokracií. Na založení firmy a postavení provozovny potřebuje podnikatel v Česku v průměru 31 různých povolení a devět měsíců. To je víc než v Egyptě nebo v Guineji.

Česká firma může i nadále bankrotovat až devět let a z koruny dluhů získávají věřitelé průměrně 18 haléřů. Studie sice Česko chválí za zřízení registru dlužníků, jednotných registračních míst a za zákon o bankrotu. Jde však o nové instituce, které se v praxi ještě výrazněji neprojevily.

Nejlepší podmínky pro podnikání má podle studie Singapur, po něm následují Nový Zéland a USA. Německo je na 21. místě a Slovensko na 36. místě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK