Americké akcie v úterý mírně zpevnily, podporu našel i dolar

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. září (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úterý nepatrně zvýšily a na trh se začínají vracet i vyšší objemy obchodů. Zájem se zaměřil hlavně na společnost Chevron, která oznámila nález značného objemu ropy v Mexickém zálivu. Na devizovém trhu se dál zvyšuje kurz japonského jenu, podporu ale našel i dolar.

Dow Jonesův index vzrostl o 5,13 bodu a den uzavřel vyšší o 0,04 procenta na 11.469,28 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,17 procenta na 1313,25 bodu, zatímco zisky index Nasdaq Composite byly mnohem výraznější. Index si připsal 0,57 procenta na 2205,70 bodu.

Nasdaqu pomohl především silný růst emise Sears Holdings, který dosáhl více než čtyř procent. Analytik investiční společnosti Credit Suisse Gary Balter poznamenal, že Sears v srpnu zvýšil zpětný odkup akcií, přestože ve druhém čtvrtletí už koupil zpět zhruba 700.000 akcií. Díky tomuto kroku by se měla atraktivita těchto akcií ještě zvýšit, řekl analytik.

Přestože se objem obchodů začíná po pondělním státním svátku zvyšovat, stále nedosahuje úrovně obvyklé pro toto období. Na burze NYSE vyměnilo majitele 1,34 miliardy akcií, zatímco průměr činí 1,61 miliardy. Na trhu Nasdaq je situace příznivější a zobchodovalo se tam 1,76 miliardy akcií. To už je blízko průměru.

Chevron v úterý oznámil, že v hlubokých vodách Mexického zálivu našel významné ložisko ropy. To podle analytiků naznačuje, že v této oblasti je ropy mnohem více, než se dosud předpokládalo. Díky tomu by se mohly výrazně zvýšit i zásoby ropy v USA. Akcie Chevronu zpevnily asi o 2,3 procenta a k růstu pomohly i dalším firmám z odvětví.

Dolů se naopak vydaly akcie mediálního koncernu Viacom. Výkonný ředitel a prezident firmy Tom Freston totiž rezignoval na svou funkci, takže akcie kvůli nejistotě klesly o téměř šest procent. Viacom vlastní například hudební kanál MTV nebo filmovou společnost Paramount Pictures. Mírně klesly akcie Procter & Gamble, zatímco Caterpillar zpevnil.

Na devizovém trhu pokračuje v růstu japonský jen, kterému svědčí spekulace o případném dalším zvýšení úrokových sazeb v USA. Trh očekával, že Japonci po červencovém zvýšení úroků nebudou s dalším takovým krokem spěchat, statistika ale naznačuje, že sazby možná půjdou vzhůru ještě letos. Základní úrok je na 0,25 procenta a Japonci ho předtím asi šest let drželo blízko nuly.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 115,95 JPY a zpevnil tak z předchozích 116,01 JPY, kde byl v pondělí. Na paritě s eurem vzrostl na 148,61 ze 149,28 JPY, a podobně dolar k euru vystoupil na 1,2817 z předchozího kurzu 1,2868 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK