Vláda může nahradit stávkující autobusy armádní technikou

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Pokud o to Ústecký kraj požádá, je vláda Mirka Topolánka (ODS) připravena nahradit stávkující autobusové dopravce vojenskou přepravní technikou. Když ale situace nebude kritická, nechce do krajských záležitostí vstupovat, řekl novinářům premiér po dnešním zasedání kabinetu.

"Pokud kraj a hejtman vyhodnotí situaci jako mimořádnou a požádá vládu, jsme ochotni použít i mimořádných prostředků, které má vláda a stát k dispozici, například využití vojenských přepravních složek," prohlásil Topolánek.

Ministři dopravy, místního rozvoje, financí a spravedlnosti mají do příští středy vypracovat návrh řešení dopravní situace v Ústeckém kraji. Topolánkův tým současně zrušil usnesení minulé vlády Jiřího Paroubka (ČSSD) k této problematice, které je podle Topolánka protiústavní. "Považujeme toto usnesení za nepřijatelný zásah do rozhodování krajské samosprávy, za snahu zasahovat do nezávislosti orgánů činných v trestním řízení," řekl premiér.

Odstupující vláda minulý týden z Paroubkovy iniciativy například uložila ministerstvu dopravy zkontrolovat, jak dopravní úřad kraje postupoval při jednání s dopravci. Ministr financí měl prověřit, jak kraj nakládá s penězi na zajištění základní dopravní obslužnosti a zda kraj ke všem dopravcům v regionu přistupuje stejně. Ministr spravedlnosti měl za úkol zajistit rychlé prověření všech trestních oznámení, která se týkají této problematiky. Vedení kraje se proti Paroubkově iniciativě ostře ohradilo.

"Nejtragičtější na té věci je, že minulá vláda tento problém neřešila, předvolebně ji zneužívá a bere si jako rukojmí děti, důchodce a občany Ústeckého kraje - kraje, v němž Jiří Paroubek kandidoval," soudí nynější předseda vlády a ODS.

Zasahovat do rozhodování krajů a obcí bylo podle Topolánka "koloritem" Paroubkova kabinetu. "Ukládat ministru spravedlnosti, aby zasahoval do případného trestního řízení nebo vyšetřování, to připomíná spíše 50. léta," dodal Topolánek.

Za hlavní příčinu situace jeho vláda považuje zanedbané právní prostředí, které umožňuje dominantní postavení přepravců na trhu, a neexistenci zákona o veřejné dopravě.

Přímo ze zasedání vlády odjeli do Ústeckého kraje ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič a ministr dopravy Aleš Řebíček. Mají se zúčastnit jednání krajského zastupitelstva, které se má hrozící stávkou zabývat.

Odboráři Dopravního podniku Ústeckého kraje (DPÚK) a ČSAD Česká Lípa chtějí stávkovat kvůli tomu, že kraj si u ČSAD Česká Lípa objednal autobusové spoje jen do konce roku. Zaměstnanci se bojí, že přijdou o práci. Původně neměly autobusy vyjet dnes, nakonec odbory protest o 24 hodin odložily. Chtějí vyčkat na výsledek dnešního jednání krajských zastupitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK