Nepokoje v Maďarsku oslabily forint a strhly středoevropské trhy

19.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 19. září (ČTK) - Maďarský forint dnes dopoledne v reakci na noční protivládní demonstrace v Budapešti oslabil a budapešťská burza prudce klesla. Panika mezi investory však zatím podle obchodníků nevzniká, protože premiér Ferenc Gyurcsány nehodlá po víkendovém zveřejnění svého kontroverzního projevu odstoupit. Nepokoje v Maďarsku, nejvážnější od pádu komunismu, se projevily i v mírném oslabení dalších měn střední Evropy včetně české koruny. V celém regionu také klesaly ceny akci a vládních obligací.

Forint dopoledne klesl až na 274,90 HUF za euro z pondělního pětitýdenního maxima 270,42 HUF a před polednem se ustálil s jednoprocentní ztrátou kolem 273,70 forintu. Index budapešťské burzy BUX však prohloubil původně půlprocentní pokles na dvě procenta. Výrazně také klesly ceny vládních dluhopisů.

Česká koruna dopoledne oslabila k euru asi o pět haléřů na 28,48 Kč, zůstala však v úzkém rozpětí. Český devizový trh pozorně sleduje události v Maďarsku stejně jako trh na Slovensku, kde kurz koruny klesl k euru rovněž mírně na 37,48 SKK. Polský zlotý oslabil k euru asi o 0,3 procenta na 3,9510 PLN. V celém regionu klesly kurzy obligací a indexy akciových burz v Praze a Varšavě oslabovaly o více než jedno procento.

"Dnes se to všechno týká Maďarska. Není pochyb, že Maďarsko funguje jako roznětka a má na celou střední Evropu silný dopad," řekla agentuře Reuters analytička rozvojových trhů u londýnské HSBC Juliet Sampsonová.

Protesty vyvolalo zveřejnění Gyurcsányova projevu, kde premiér přiznává, že jeho strana v otázce stavu ekonomiky celé roky voličům lhala. V nočních demonstracích za Gyurcsányovo odstoupení bylo zraněno asi 150 lidí včetně řady policistů. Premiér odstoupit rozhodně odmítl a dal najevo, že obnoví pořádek "všemi prostředky".

Investoři, kteří mají v maďarských obligacích a dalších finančních investicích miliardy dolarů, jsou znepokojeni možností, že by Gyurcsány odstoupil nebo opustil nedávno přijatou ekonomickou politiku. Ta usiluje o nápravu státních financí, které levicová vláda sama v minulých čtyřech letech rozvrátila.

Podle ekonomů je Gyurcsányova politika nyní jedinou cestou k ozdravení ekonomiky a veřejných financí. "Věrohodnost reformního programu je spojená s jeho (Gyurcsányovou) pozicí, a proto forint tak oslabil," řekla Sampsonová. Podle ní by pro jeho případného nástupce bylo dosažení takové věrohodnosti ještě o dost těžší.

Podle analytiků je krize pro finanční investice ve forintech rozhodně rizikem, trhy však nebudou panikařit, pokud Gyurcsány vydrží. "Když nedojde ke změně, a prozatím vidíme, že premiér zůstává, nemusí to mít větší dopad," řekl agentuře Reuters Zoltán Torok z banky Raiffeisen. Na Gyurcsánye se valí výzvy k demisi od víkendového zveřejnění nahrávky svého projevu, v němž přiznal, že jeho socialistická strana "lhala od rána do večera", aby vyhrála dubnové volby.

Gyurcsányova vláda před volbami zvyšovala sociální výdaje a slibovala snížit daně, a díky tomu se jí podařilo zvítězit ve volbách jako první vládní straně v Maďarsku po pádu komunismu. Nyní Gyurcsány pod tlakem finančních trhů naordinoval pro příští rok zvýšení daní a omezení sociálních dávek v rozsahu přes 100 miliard korun, aby snížil rozpočtový deficit a udržel šanci země na přijetí eura. Vládní činitelé připustili, že kvůli úsporným opatřením se životní úroveň lidí dočasně zhorší.

Deficit veřejných financí Maďarska má letos dosáhnout 10,1 procenta hrubého domácího produktu, což je zdaleka nejvíce v Evropské unii a vysoko nad tříprocentním maximem pro euro. Kvůli fiskálním problémům si investice na maďarském finančním trhu letos z celé střední Evropy vedou nejhůře.

Analytici upozorňují, že trhy krizi ignorovat nemohou a opatrnost vůči investicím v zemi je na místě. "Vůči maďarským trhům důrazně doporučujeme velmi opatrný přístup," uvedla Danske Bank. Ta varovala investory před sázkami na růst měny nebo kurzů vládních obligací a doporučila jim, ať si maďarské investice pojistí proti zhoršení úvěrové bonity země. Ratingová agentura Standard & Poor's však dnes uvedla, že hlavní maďarský úvěrový rating BBB- bezprostředně ohrožen zhoršením není.

Analytici se nyní obávají, že protesty a násilnosti budou pokračovat. "Vzhledem k tomu je také pravděpodobnější, že vláda bude muset opustit alespoň část plánovaných úsporných opatření," uvedl Lars Christensen z Danske Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK