NKÚ: Výdaje na investiční pobídky budou vyšší, než stát čekal

19.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Dodatky ke smlouvám o investičních pobídkách, které uzavíral stát s firmami, přinášejí prospěch zejména obchodním společnostem, státu jen zvýšené výdaje s rizikem jejich dalšího růstu. Vyplývá to ze závěru Nejvyššího kontrolního úřadu po prověření investičních pobídek z období od druhého čtvrtletí 1998 do konce loňského roku.

Největší riziko pro výdaje státního rozpočtu spatřuje NKÚ v tom, že se na základě usnesení vlády uzavírají dodatky k původním dokumentům, které umožňují společnostem získávat další účelové dotace k dani z příjmů právnických osob, než bylo původně sjednáno, informuje NKÚ.

"Vyšší výdaje ze státního rozpočtu však nejsou kompenzovány rozšířením povinností společností," upozornil prezident NKÚ František Dohnal. Podle původně uzavřených prohlášení byly další účelové dotace k dani z příjmů limitovány výší dotace vyplacené v prvních pěti letech. Podle dodatků tento limit padl a jediným kritériem je tak přípustná intenzita veřejné podpory. Výdaje státu proto budou vyšší než původně uvažované a nelze je přesně odhadnout, varuje NKÚ.

Investice podporované investičními pobídkami dosáhly na konci roku 2005 hodnoty přes 21 miliard korun, což bylo o 12 miliard více, než činily minimální investice vyplývající z původních smluv mezi státem a firmami. Celkem bylo vytvořeno 4810 nových pracovních míst a zaškoleno či rekvalifikováno 2481 zaměstnanců.

Výdaje státu na investiční pobídky daňové, na zřízení nových pracovních míst a na zaškolení zaměstnanců, poskytnuté dle prohlášení o společném záměru, představovaly na konci roku 2005 částku přes pět miliard korun.

Zvláštním případem je podle NKÚ investiční podpora poskytnutá jedné společnosti již za účinnosti zákona o investičních pobídkách. Společnost nesplnila své povinnosti stanovené prohlášením v daném termínu, což bylo následně, po vypršení sjednaných termínů, legalizováno uzavřením dodatku k prohlášení. Nestandardní je i skutečnost, že do výše povinné investice společnosti se započítaly i náklady na školení a rekvalifikace zaměstnanců, na které ale již tato společnost obdržela finanční prostředky 70 milionů korun formou hmotné podpory, uvedl NKÚ.

V kontrolovaném období NKÚ prověřovala ministerstva financí, práce a sociálních věcí a 19 vybraných příjemců investičních pobídek. Úřad se zaměřil na investiční pobídky sjednané před i po nabytí zákona o investičních pobídkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK