TI: Pouze třetina zakázek je v ČR zadávána přes otevřené tendry

20.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Pouze necelá třetina veřejných zakázek je v Česku podle průzkumu organizace Transparency International (TI) zadávána přes otevřené tendry, které mohou zadavatelům zajistit co nejlepší cenu. Naopak více než polovina zakázek není prováděna v rámci zákona o veřejných zakázkách. Například v roce 2004 neprůhledné státní zakázky podle odhadu TI připravily ČR o více než 32 miliard korun. Podle TI by vláda měla upravit pravidla pro zadávání zakázek, aby jich co nejvíce bylo realizováno přes otevřené tendry.

David Odráčka z české pobočky TI novinářům řekl, že přes otevřené tendry bylo loni v Česku realizováno jen 27 procent zakázek. V roce 2004 tento ukazatel činil 19 procent. "Je to šokující a dramatický závěr. Předpoklad zákona, že většina veřejných zakázek bude prováděna přes otevřené tendry, se v realitě nepotvrzuje," prohlásil.

Naopak většina finančních prostředků vynaložených veřejných sektorem (58 procent) byla loni podle něj zadána v režimu takzvaných zakázek malého rozsahu, jejichž předpokládaná hodnota je nižší než dva miliony korun. Pro tyto zakázky zákon nestanovuje žádné závazné postupy. Ondráčka upozornil, že ve většině případů jsou tyto zakázky zadávány bez jakékoliv soutěže a konkurence, což snižuje pravděpodobnost dosažení nejlepší možné ceny.

Podle Ondráčky by se proto měl výrazně snížit horní limit pro zakázky bez tendru například na půl milionu korun. "Nový zákon, který platí od letošního července, jde ale v tomto opačným směrem a naopak hodnotu pro stavební práce zvýšil na šest milionů korun," prohlásil Ondráčka. Dodal, že zadavatelé zakázek by také měli mít povinnost oslovit vždy alespoň tři konkurenční nabídky a zlepšit kontrolu, aby se zamezilo rozdělování zakázek na menší celky.

Nová vláda se podle Ondráčky musí korupci ve veřejných zakázkách postavit čelem. "Systém nefunguje a vyžaduje komplexní reformy. Je nutné se soustředit nejen na velké státní tendry, které hýbou médii, ale také na malé zakázky. U těch lze dělat rychlé změny. Obecným pravidlem by mělo být, aby co nejvíce zakázek bylo zadávaných přes otevřené soutěže," podotkl Ondráčka.

Podle zprávy Světové banky korupce při veřejných zakázkách v ČR roste, zatímco v celém regionu střední a východní Evropy klesá. Hůře než ČR si vedou jen Litva a Albánie, Slováci se drží v závěsu za Českem. Úplatků využívá při získávání státních kontraktů více než čtvrtina českých firem.

Omezit korupci ve veřejných zakázkách v tuzemsku by měl zákon o zadávání veřejných zakázek, který nabyl účinnosti 1. července. Tvrdilo to ministerstvo pro místní rozvoj, které zákon vypracovalo. K větší průhlednosti a úsporám by mělo přispět například elektronické zadávání zakázky. Podle odborníků je ale nová norma komplikovaná a někteří se domnívají, že výrazné zlepšení transparentnosti nepřinese.

Navzdory prohlášením politiků o boji s korupcí se situace v ČR neustále horší a země se v žebříčcích korupce posouvá stále dolů. Loni se Česko podle údajů organizace TI dělilo o 47. až 50. místo s Řeckem, Slovenskem a Namibií. Podle další statistiky TI se víc než v Česku uplácí jen v zemích, jako jsou Kamerun, Ghana, Togo či Paraguay.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK