Cena ropy spadla poprvé od března pod 60 dolarů za barel

20.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. září (ČTK) - Ceny ropy se dnes poprvé za půl roku propadly pod psychologickou hranici 60 dolarů za barel. Trh tak na konci dnešního obchodování završil dvouměsíční prudký pokles, v němž ropa ztratila téměř čtvrtinu hodnoty. Dnes ropu tlačily dolů údaje o dalším vysokém růstu zásob topného oleje v USA a analytici čekají další pokles cen.

Cena americké lehké ropy klesla v elektronickém obchodování před 21. hodinou SELČ o 1,86 dolaru na 59,80 dolaru za barel, nejníže od 21. března. Severomořský Brent oslabil o 1,80 dolaru na 60,40 dolaru. Americká ropa je již víc než dolar pod úrovní z konce loňského roku a asi 24 procent pod červencovým maximem 78,40 USD. Pokles ceny za poslední dva měsíce je nejprudší za 15 let.

Dnes ztráty zvýšila zpráva o vývoji zásob v USA. Zásoby nafty a topného oleje vzrostly minulý týden o 4,1 milionu barelů, což byl více než dvojnásobek očekávání. Před zimní topnou sezonou tak mají Spojené státy nejvyšší zásoby těchto paliv od počátku roku 1999 a zásoby jsou vysoké i v Japonsku nebo Německu.

"Z trhu mizí všechny faktory, které ropu v létě podporovaly," řekl agentuře Reuters analytik Eoin O'Callaghan z banky BNP Paribas. "Všechno teď ukazuje na pokles. Nálada se úplně změnila, jdeme pořád níž a není znát, že bychom se odráželi ode dna," dodal šéf firmy Excel Futures Mark Waggoner.

Ropu sráží rovněž ústup obav z důsledku sporu o íránský jaderný program. Navíc se objevují signály budoucího oslabení poptávky pod vlivem zpomalení růstu americké ekonomiky, která je největším spotřebitelem ropy na světě.

Prudký pokles cen vyvolal dohady o úrovni, na níž bude chtít ropný kartel OPEC zasáhnout, aby sestup zastavil. Saúdský ropný ministr Alí Nuajmí v úterý nynější cenu poprvé po delší době označil za odpovídající. Ministři OPEC nechali tento měsíc těžební limit beze změny, organizace si však vymínila, že v případě dalšího výrazného poklesu cen uspořádá mimořádnou schůzku, na níž by kvóty snížila.

Propad cen ropy neznepokojuje jen ropné těžaře, pro něž je nynější cena z historického hlediska stále vysoká, ale především investiční fondy. Podněcované předpověďmi trvajícího nedostatku ropy investovaly fondy do ropy ve spekulacích na pokračující růst cen miliardy dolarů a teď přijdou o velké sumy. "Hodně lidí ztrácí peníze a fondy musí likvidovat dlouhé pozice (prodávat dříve nakoupené kontrakty). Směrem dolů ukazují i fundamentální faktory (nabídky a poptávky)," řekl šéfanalytik firmy Mitsui Bussan Futures Tecu Emori.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK