Minoritní akcionáři Unipetrolu založili sdružení STOP rozprodeji Unipetrolu

21.09.2006 | , Sdružení STOP
Tiskové zprávy


Přípravný výbor nezávislého sdružení menšinových akcionářů STOP rozprodeji Unipetrolu dnes vznikl v Praze. Sdružení bylo založeno především proto, že společnost Unipetrol, resp. majoritní vlastník PKN Orlen přestal informovat drobné akcionáře o strategických plánech, zejména pokud jde o prodeje dceřiných společností Unipetrolu. V současné době podniká přípravný výbor nutné právní kroky k zákonné registraci Sdružení.

„Chceme zabránit tomu, aby majetek tisíců drobných akcionářů, kteří drží akcie v hodnotě miliard korun, nebyl kroky současného vedení Unipetrolu znehodnocen. Nejsme proti prodejům společností v majetku Unipetrolu, ani proti restrukturalizaci společnosti. Nemáme ale k odprodeji Kaučuku a Spolany žádné informace a nemůžeme tedy posoudit, nakolik jsou tyto divestice pro mateřskou společnost výhodné,“ uvedl dnes předseda přípravného výboru Adam Černý.

Členové sdružení jsou především znepokojeni zprávami z tisku, které hovoří o odmítnutých nabídkách na tyto divestice. „Máme informace, že do konečného výběru tendru na prodej Kaučuku se nedostali zájemci, kteří nabídku vybraného kandidáta překročili o více než miliardu korun. Unipetrol k tomuto prodeji žádné podrobnější informace neposkytl. To znamená, že o prodeji strategických podniků, a dalších krocích společnosti jsme informováni pouze zprostředkovaně z médií. Tento postup majoritního akcionáře považujeme za značně nestandardní a netransparentní,“ řekl předseda Černý.

Menšinoví akcionáři, kteří mají v současnosti přibližně 37 % akcií Unipetrolu, nejsou dostatečně informováni i přes existenci před časem přijatého Kodexu chování dozorčí rady. Záměrem sdružení je proto docílit standardní otevřenosti v informační politice a rovného přístupu ke všem akcionářům. Sdružení STOP rozprodeji Unipetrolu nyní doufá, že dostatečné informace obdrží na mimořádné valné hromadě Unipetrolu, která se bude konat v pátek 29. září 2006 na pražském Žofíně.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy