Pražská burza po šesti pádech díky ČEZ a Unipetrolu rostla

26.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Akcie obchodované pražskou burzou zastavily šest dnů trvající pokles a silně posílily. Nejvíce se o to zasloužily akcie společností ČEZ a Unipetrol zpevněním o více než tři procenta. Index trhu PX si polepšil o 1,7 procenta na 1412,9 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Negativní vlivy z minulých dnů, politická a bezpečnostní nejistota v regionu či vládní plány na privatizaci části elektrárenské skupiny ČEZ, se podle brokerů i díky oživení vyspělých zahraničních burz ocitly v pozadí.

Právě akcie nejobchodovanější ČEZ vyrostly o 3,21 procenta na 766 korun. "Pravděpodobně zde dochází ke spekulaci, že Topolánkova vláda důvěru ve Sněmovně příští týden nezíská, a tudíž nedojde ani k privatizaci (části akcií ČEZ)," uvedl Pavel Sudek ze společnosti Atlantik finanční trhy.

Na pozastavení poklesu cen ropy pak podle Sudka reagovaly cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol, které zpevnily o 3,83 procenta na 192,18 koruny. Vznikající sdružení menšinových akcionářů chce na páteční valné hromadě firmy prosadit změnu stanov, která by umožnila jejich informování o strategických záměrech firmy. V Unipetrolu vládne s podílem 63 procent polský PKN Orlen.

Z bank se dařilo zejména akciím Komerční banky s výkonem 1,88 procenta na 3306 korun. Kurz operátora Telefónica O2 přidal 1,42 procenta na 444,2 koruny. Jako jediné z předních emisí klesly akcie mediální skupiny CME, jež odepsaly 0,8 procenta na 1493 korun.

Celkové obchody s akciemi mírně narostly na 3,2 miliardy korun z minulých tří miliard korun a zůstaly pod hladinou letošního denního průměru.

Celkový objem obchodů: 4,978 miliardy Kč

- akcie 3,196 miliardy Kč

- dluhopisy 1,782 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK