Německá mobilní divize tchajwanské BenQ vyhlásí bankrot

28.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej/Frankfurt 28. září (ČTK) - Německý výrobce mobilních telefonů BenQ Mobile v příštích dnech vyhlásí bankrot, protože tchajwanská mateřská společnost BenQ Corporation zastavuje financování jeho ztrátových aktivit. Dotkne se to asi 3000 německých zaměstnanců BenQ Mobile, což je vlastně bývalá divize mobilních telefonů koncernu Siemens, sdělila dnes firma. Tchajwanská BenQ má mimo jiné výrobní pobočku v Brně, ta ale nevyrábí mobilní telefony a má v nejbližší době expandovat.

Celá BenQ, která se po loňském převzetí mobilní divize Siemense stala šestým největším výrobcem mobilů na světě, měla v posledních třech čtvrtletích kvůli silné konkurenci ztráty. Čistá ztráta za poslední čtvrtletí se vyšplhala na 2,51 miliardy tchajwanských dolarů (1,67 miliardy Kč).

"V důsledku přerušení další finanční pomoci od naší mateřské BenQ a z toho plynoucího nedostatku financí vyhlásí BenQ Mobile v příštích několika dnech u mnichovského soudu bankrot," uvedla BenQ Mobile. Dodala, že osud dalších provozů firmy jinde ve světě je nejistý. Firma bude chtít prozatím udržet výrobu a zachovat si výrobní kapacity v Asii.

"Od října 2005 jsme do naší německé dceřiné firmy vložili mimořádný objem kapitálu a zdrojů. I přes pokrok při snižování nákladů a výdajů bylo toto velmi bolestné rozhodnutí kvůli rostoucím ztrátám nevyhnutelné," uvedl ve sdělení předseda správní rady mateřské BenQ K.Y. Lee.

Tchajwanská BenQ nyní očekává, že její ztráta se ve čtvrtém čtvrtletí výrazně sníží. Kurz akcií BenQ na tchajwanském trhu stoupl o 3,7 procenta.

BenQ, tehdy největší výrobce mobilů na Tchaj-wanu, převzala loni od Siemense divizi mobilních telefonů a Siemens ji k ní dal nádavkem 250 milionů eur investic. Divize BenQ Mobile poté investovala dalších 840 milionů eur, aby problematické německé aktivity ozdravila, značka však nadále ztrácela podíl na trhu a při posledním počítání měla jen 3,2 procenta světového trhu.

Firma BenQ v Brně-Tuřanech vyrábí LCD monitory a televize. V říjnu zde chce otevřít svůj druhý závod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK