Zahraniční dluh ČR se ve 2. čtvrtletí zvýšil na 1,125 bilionu Kč

29.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Zahraniční dluh České republiky se ve druhém čtvrtletí zvýšil na 1,125 bilionu korun, což představuje 36,4 procenta hrubého domácího produktu. V prvním čtvrtletí 2006 zahraniční dluh činil 1,085 bilionu korun. Meziročně se dluh zvýšil o 52,2 miliardy korun. Informovala o tom dnes Česká národní banka.

Zahraniční investice putující do Česka byly ve druhém čtvrtletí o 916,4 miliardy korun vyšší než tuzemské investice v zahraničí, v meziročním srovnání se tak schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí prohloubil o 135,8 miliardy korun. Tento výsledek byl ovlivněn především přílivem zahraničních přímých investic, čerpáním krátkodobých zdrojů bankovním sektorem a podnikovou sférou. Poměr schodku k HDP mírně poklesl na 29,6 procenta.

Přírůstek zahraničního dluhu se soustředil do zvýšení vkladů zahraničních klientů v tuzemských bankách a přijímaných finančních úvěrů. "Zahraniční závazky bankovního sektoru včetně ČNB naplňovaly 22 procent celkové zadluženosti," uvedla ČNB.

Podniky zaznamenaly růst zahraničních závazků v důsledku čerpání dodavatelských úvěrů. Na celkové zadluženosti je podíl podnikového sektoru nadpoloviční, činí 58 procent.

Vláda se podílí na celkové zadluženosti 20 procenty. Stav zahraničních závazků veřejného sektoru se ve druhém čtvrtletí mírně zvýšil a jeho zastoupení v dlouhodobém zahraničním dluhu činí 42 procent, uvedla ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK