Zaměstnanost a růst v akci – první celoevropský veletrh práce pomůže občanům využít nových příležitostí v zahraničí

02.10.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Ve dnech 29. a 30. září proběhne v téměř třech stovkách evropských měst více než 450 akcí, které budou součástí historicky prvního celoevropského veletrhu práce. Tento veletrh, organizovaný pod hlavičkou Evropského roku mobility pracovníků, který vyhlásila Evropská unie, upozorní občany na nové příležitosti, které se jim otevírají, a bude propagovat možnost žít a pracovat v jiných evropských zemích a působit v nových oborech.

Veletrhy práce proběhnou ve všech 25 zemích EU, ale i v Rumunsku, Bulharsku, na Islandu a v Norsku. Jejich součástí budou setkání se zaměstnavateli a náborovými pracovníky, semináře na téma života v zahraničí, stánky s informacemi o mobilitě a přístup k evropskému portálu pracovní mobility EURES a jeho poradcům.
„Pracovní mobilita je především na rozhodnutí jednotlivých pracovníků. Ovšem k tomu, aby k mobilitě skutečně docházelo, je zapotřebí rovněž spolupráce veřejných orgánů, podniků, odborů a vysokých škol,“ uvedl evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla. „Celoevropský veletrh práce je vynikající ukázkou toho, jak různé politické, sociální a hospodářské subjekty mohou spojit své síly a informovat pracovníky o výhodách volného trhu práce.“
Evropský veletrh práce je jedním z ústředních prvků Evropského roku mobility pracovníků 2006. Má pomoci Evropanům dozvědět se více o práci v zahraničí a možnostech měnit profesní dráhu. Akce pořádané v rámci veletrhu budou zahrnovat rozsáhlé pracovní veletrhy ve městech jako Lipsko, Helsinky, Stockholm, Kodaň, Brusel, Poznaň a Marseille, významné informační akce pořádané ve Spojeném království, a sérii dní věnovaných pracovním příležitostem v České republice, Itálii a Nizozemsku. Návštěvníci se dostanou nejen k informacím o pracovních příležitostech v celé Evropě, ale i k praktickým radám jak se přestěhovat do nové země nebo regionu. Přítomni budou rovněž lidé, kteří sami již prošli změnou profesní dráhy a pracovali v jiné zemi, a budou tedy moci poradit.
Informační autobus, který 22. září vyrazil z Paříže na turné na podporu mobility v Evropě, nabídne návštěvníkům další možnost vyhledávat pracovní příležitosti na internetovém portálu EURES v Helsinkách od 29. do 30. září. Poté pokračuje přes Rigu (3. října), Varšavu (6. října), Prahu (9. října), maďarskou Pécs (12. října) a Milán (16. října) do Bruselu, kde 19. října zastaví před budovou Berlaymont Evropské komise.
 
Cílem Evropského roku mobility pracovníků je přispět v celé EU k větší mobilitě, která by směřovala k novým odvětvím, dovednostem a zemím. Procento Evropanů, kteří v současnosti žijí v jiné zemi EU než ve své zemi původu, v posledních 30 letech dlouhodobě zůstává na úrovni jen asi 2 %. Průměrná délka jednoho zaměstnání je v EU 10,6 let. Ve Spojených státech je to jen 6,7 roku. Seznam akcí naleznete v souvisejícím podkladovém dokumentu.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy