Než podepíšete hypoteční smlouvu

04.10.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Vybíráte si hypoteční úvěr, objevil jste reklamní slogan hypoteční banky s nabídkou výrazně nižších úrokových sazeb a přemýšlíte, zda ho nevyužít? Právě pro tyto situace jsme připravili seznam bodů, na co si při výběru hypotéky dávat pozor.

Téma týdne: Hypotéky od A do Z

Nejdůležitějším kritériem při výběru hypotečního úvěru je bezesporu výše úrokové sazby, která ovlivňuje výši měsíční splátky nejvíce. Hypoteční banky si toho jsou dobře vědomy a ve svých reklamních sloganech potenciální klienty lákají právě svými nízkými úrokovými sazbami. Věc má však háček.

Doba fixace
Kromě výše úrokové sazby je také důležitá doba, po jakou vám hypoteční banka tuto výhodnou sazbu garantuje. A při výrazné změně výše úrokové sazby se z výhodného hypotečního úvěru stává úvěr nevýhodný. Velmi nízké úrokové sazby jsou ve většině případů nabízeny pouze pro jednoletou fixaci úrokové sazby. Po uplynutí doby hypoteční banka klientovi stanoví úrokovou sazbu novou, která může být již znatelně vyšší. Z toho tedy vyplývá, že výhodnější je získat hypoteční úvěr s méně výhodnější úrokovou sazbou ale s mnohem delší dobou fixace.

Splnění podmínek
Extra nízké úrokové sazby je možné získat pouze při splnění určitých podmínek, kterými mohou být například bonita či způsob zajištění. Hypoteční banky však často stanovují takové podmínky, které málokterý klient splní.

Poplatky zdražují hypotéku
Při součtu všech plateb pro získání hypotečního úvěru činí nemalou položku také poplatky např. za vyřízení úvěru či za vedení úvěrového účtu. Může se totiž stát, že výhodná hypotéka s nízkou úrokovou sazbou může díky nemalým poplatkům výrazně podražit.

Doporučení na závěr
Na základě výše uvedených poznatků je zřejmé, že vybírat si hypoteční banku na základě reklamy vám peníze neuspoří ale naopak odebere. Raději vám doporučujeme si obejít více hypotečních bank, nechat si na základě vaší bonity sdělit úrokovou sazbu a dobu fixace a zdarma si nechat provést orientační výpočet vaší měsíční splátky. Pak již stačí nabídky jednotlivých hypotéčních bank mezi sebou porovnat a vybrat pro vás tu s nejlepšími podmínkami. Jedině tak totiž získáte jistotu, že daný hypoteční úvěr je pro vás opravdu nejvýhodnější.

 

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky