ČKA za tři čtvrtletí vykázala ztrátu 2,011 miliardy korun

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Česká konsolidační agentura hospodařila za tři čtvrtletí letošního roku se ztrátou 2,011 miliardy korun. Loni za stejné období vykázala rekordní zisk 2,8 miliardy korun. Podle mluvčího agentury Jiřího Pekárka je však letošní výsledek o miliardu lepší, než jaký předpokládal plán.

Na výsledek mělo vliv hlavně postupné ukončování obchodní činnosti. Víc než polovina ztráty, a to 1,2 miliardy korun, jde na vrub převzetí jmění dceřiných společností Konpo a Česká finanční. Letos v červnu agentura také uzavřela etapu obchodování s individuálními pohledávkami. Z postoupení pohledávek vykázala zisk 366 milionů korun. Výtěžnost pohledávek činí téměř 27 procent a podle agentury se tak blíží loňskému roku, kdy ČKA vykázala poprvé v historii zisk.

Bilanční suma klesla meziročně z loňských 83 miliard na nynějších 43 miliard korun. Celkové výnosy představovaly za tři čtvrtletí 6,319 miliardy korun, což bylo především díky vyššímu inkasu z pohledávek, které o 746 milionů korun překonaly stanovený plán, uvedla agentura.

ČKA je právnickou osobou, která hospodaří s majetkem státu. Jejím hlavním posláním je správa a prodej problematických aktiv, které stát do tehdejší Konsolidační banky převedl z bank a ostatních institucí. Agentura by měla svou činnost ukončit ke konci příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK