Prazdroj otevřel novou halu na stáčení piva za miliardu korun

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 16. listopadu (ČTK) - Plzeňský Prazdroj otevřel novou halu na stáčení piva a jeho filtraci, stavbu za miliardu korun. Jde o historicky největší investici v plzeňském pivovaru. Má uspokojit rostoucí zahraniční poptávku po pivu Pilsner Urquell, které je vlajkovou značkou mateřské skupiny SABMiller. Ta od svého vstupu do Prazdroje investovala do rozvoje a značek 11,4 miliardy korun. Zlatou pásku nové stavby přestřihl prezident Václav Klaus. Stáčírna, která má zajistit optimální kvalitu také pro zákazníky v zámoří, zahájila ihned plný provoz.

Stavební náklady nového objektu činily 450 milionů korun, technologie přišla na 550 milionů. "V nové stáčírně budou dvě linky. Jedna na všechny druhy lahví s kapacitou 60.000 lahví za hodinu a druhá na plechovky má výkon až 38.000 kusů za hodinu," řekl ČTK manažer stáčírny Josef Procházka.

Podle šéfa Svazu pivovarů a sladoven ČR a zástupce pivovarského sdružení Brewers of Europe Jana Veselého je to nejmodernější stáčírna piva v Evropě. Až bude dostavěný celý komplex s devíti linkami, bude i největší. Stavba vznikla na dvou hektarech. Na dalších třech až čtyřech hektarech by měla stát další linka na stáčení do lahví a linka na stáčení do sudů.

Podnik dnes produkuje 55 procent piva točeného, zbytek v lahvích. Rozšíření výroby piva Pilsner Urquell je v souladu s nárůstem jeho prodeje na zahraničních trzích. Podnik bude letos v Plzni investovat celkem 1,2 miliardy korun z vlastních zdrojů. Kapacita výroby prémiového ležáku koncem roku vzroste z 1,5 milionu na dva miliony hektolitrů za rok.

"Pivo Pilsner Urquell je nejdůležitější značkou skupiny SABMiller," uvedl výkonný ředitel skupiny pro střední a východní Evropu Alan Clark. Podle něj Prazdroj příští rok počítá s výrazným zvýšením exportu do Velké Británie, USA a Německa

"Toto pivo je naším úžasným reprezentantem," řekl prezident Václav Klaus. Dostává prý nekonečné množství pozvánek na různá přestříhávání pásek, ale žádný Čech podle něj nemůže odmítnout pozvání do Plzeňského Prazdroje. Klausovi nevadí, když se Pilsner Urquell bude vyrábět i v jiných pivovarech po světě, nejenom v Plzni. Ovládnutím plzeňského pivovaru Jihoafričany podle Klause české pivo dodnes neztratilo svoji identitu.

"Rostoucí zájem o Pilsner Urquell vyvolal potřebu posílit výrobu a vybudovat novou plnicí linku, nejmodernější ve střední Evropě," uvedl šéf Prazdroje Mike Short. Podniku letos opět výrazně roste export Pilsneru, domácí prodej se zatím drží na loňské úrovni. Loni firma prodala v Česku osm milionů hektolitrů všech druhů piv, prodej v zahraničí vzrostl o 29 procent na 2,2 milionu hektolitrů. Prazdroj od dubna 2005 do konce března 2006 utržil 13,55 miliardy korun a jeho čistý zisk činil téměř 3,4 miliardy Kč.

Naposledy zdražil pivo, výhradně sudové, letos 1. listopadu. Cena půllitru Pilsner Urquellu vzrostla o 1,40 Kč na 17,90 Kč. Desítka Gambrinus, nejprodávanější české pivo, z 10,90 na 11,50 koruny za půllitr.

"Další připravené dvě etapy rozšíření stáčírny, podobně jako poslední etapa přístavby varny Pilsner Urquell, budou záviset na poptávce po našem prémiovém pivu Pilsner Urquell," uvedl manažer plzeňského závodu Jaroslav Gubiš. Podle Procházky je reálný horizont dvou až pěti let.

Nová kapacita nahradila exportní stáčírnu z roku 1967, z níž vycházelo až 36.000 lahví za hodinu. Druhou stáčírnu s devět let starou italskou linkou Simonazzi firma zachová; hodinová kapacita je 50.000 půllitrových lahví. Kromě stáčecích linek je v novém objektu s rozlohou 20.000 m2 sklad výrobků a nová filtrace s osmi přetlačnými tanky s kapacitou 14.000 hektolitrů.

Stáčírna má být jedno z nejzajímavějších míst v pivovaru. Od 20. listopadu bude součástí prohlídkové trasy pro veřejnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK