Aktuálně.cz: Setuza zvažuje arbitráž proti státu

17.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. listopadu (ČTK) - Zásah vlády a soudu proti ústecké Setuze může mít mezinárodní dohru. Zástupci podniku nevylučují kvůli exekuci majetku arbitráž. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. "Nemůžeme arbitráž vyloučit," řekla serveru mluvčí Setuzy Marie Logrová.

Soud ve středu na návrh kabinetu rozhodl o exekuci majetku firmy. V podniku je dosazený exekuční správce a vlastníci Setuzy mají zakázáno nakládat s majetkem; účty firmy jsou zatím volné. Vláda se tak snaží vymoci čtyřmiliardovou pohledávku, kterou Setuza nesplácí a navíc ani neuznává.

Zástupci Setuzy zpochybňují exekuci skutečností, že o čtyřmiliardové pohledávce dodnes soud pravomocně nerozhodl. Tedy chybí soudní verdikt, zda je platná. "Soud nevzal v potaz, že stále probíhají v případu pohledávky vůči Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu nerozhodnutá soudní řízení. To je naprosto nestandardní a podle našich právníků to není v souladu se zákonem," uvedl Zdeněk Šmejkal, místopředseda představenstva společnosti M.L. Moran, která vystupuje jako majitel Setuzy.

Vláda se ale případného zpochybňování neobává, je přesvědčena, že exekuce proběhla zcela zákonně. V návrhu se podle zjištění Aktuálně.cz ministři odvolávají na fakt, že sama Setuza při uzavření jedné ze smluv se státem závazek uznala. Soud argumenty vlády plně akceptoval.

Ze čtvrteční schůzky mezi zástupci Setuzy a exekutorů vyplynulo, že obě strany chtějí, aby výroba v podniku pokračovala v dosavadním rozsahu. Podle Šmejkala však exekuce Setuzu poškozuje. Jednoznačně podle něj bude problém například v dodavatelsko-odběratelských vztazích. Setuza má ale dost skladových zásob, takže je prý schopna i bez dodávek nějakou dobu vydržet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK