Mikulov a Hevlín přečkaly rakouské demonstrace za A5 bez potíží

17.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mistelbach (Rakousko)/Brno 17. listopadu (ČTK) - Rakouské demonstrace za podporu výstavby severní dálnice A5 do ČR se na české straně obešly bez větších komplikací. Kvůli uzavírkám rakouských silnic byly dopoledne uzavřeny hraniční přechody Mikulov a Hevlín. Oba začaly odbavovat podle plánu, řekl mluvčí cizinecké a pohraniční policie.

Rakušané zablokovali silnicích B7 a B46 v okolí obcí Laa an der Thaya a Drasenhofen. Chtěli tak podpořit výstavbu dálnice A5, která má navazovat na plánovanou českou rychlostní silnici R52 a spojit Brno s Vídní. Výstavbu úseku severní dálnice mezi Mistelbachem a hraničním přechodem Drasenhofen/Mikulov na Moravě však rakouská strana dosud neschválila.

Vinu za protahování záležitosti připisuje hornorakouská lidová strana (ÖVP) rakouské správě dálnic (Asfinag), která byla založena proto, "aby dálnice stavěla, ne aby jim bránila", jak napsal v internetovém prohlášení šéf okresní organizace ÖVP Karl Wilfing. Zástupci lidovců v okrese Mistelbach v této souvislosti pohrozili, že pokud Asfinag o výstavbě komunikace nerozhodne do 15. listopadu, uspořádají protestní akce.

"Stavba prvního úseku dálnice do Schricku (v okrese Mistelbach) nebyla ještě ani zahájena a najednou Asfinag interně zvažuje, zda se má severní část vůbec stavět. Požadujeme konečně dálnici s nezbytnými objízdnými trasami a přípojkami," cituje hornorakouské lidovce agentura APA.

Kvůli demonstracím byly uzavřeny silnice v okolí obcí Drasenhofen a Laa an der Thaya, a policisté tak neodbavovali na českých přechodech Mikulov a Hevlín. Od rána na obě místa přijelo několik desítek aut. "Někteří řidiči odjeli na jiný přechod, část z nich ale policisté odbavili. Stejně ale zůstali v mezihraničním prostoru," doplnil mluvčí cizinecké a pohraniční policie. Delší kolony se tvořily až těsně před plánovaným otevřením, tedy před 12:00 v Mikulově a před 13:00 v Hevlíně.

Mezinárodní silnice R52 je v plánu už několik let. Jihomoravští radní schválili její podobu i přes protesty ochránců přírody minulý týden. Stavební povolení by mělo být vydáno v letech 2008 až 2009. Ochranáři navrhovali vést silnici přes Břeclav, kam vede z Brna dálnice D2. Schválená verze povede v těsné blízkosti Pohořelic a Mikulova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK