Japonské akcie prudce oslabily kvůli bankám

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. listopadu (ČTK) - Japonské akcie během dnešního obchodování prudce oslabily kvůli poklesu bank před zveřejněním jejich hospodářských výsledků. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se propadl o 2,3 procenta na 15.725,94 bodu, což představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu od konce září.

Širší index TOPIX klesl dokonce o 2,5 procenta a uzavřel na téměř čtyřměsíčním minimu 1533,94 bodu. Druhá největší japonská banka Mizuho Financial Group oslabila zhruba o tři procenta a makléřská společnost Matsui Securities o více než osm procent.

Výrobce spotřební elektroniky Sanyo Electric se propadl dokonce o 13 procent na 31leté minimum po zprávě o tom, že za finanční rok končící v březnu pravděpodobně vykáže čistou ztrátu. Zdroj z firmy o víkendu řekl agentuře Reuters, že celoroční ztráta by mohla dosáhnout až 50 miliard jenů (více než devět miliard Kč), ačkoli společnost v květnu předpověděla zisk 20 miliard jenů.

Na devizovém trhu posílilo euro vůči dolaru i jenu díky dalším známkám toho, že Evropská centrální banka zvýší úrokové sazby. Víkendové zasedání finančních představitelů skupiny zemí G20 nemělo na obchodování větší vliv, protože nepřineslo žádné zásadnější vyjádření k vývoji devizových kurzů. Někteří obchodníci přitom čekali, že finančníci budou komentovat silný kurz eura vůči japonskému jenu.

V závěru tokijského obchodování stouplo euro vůči dolaru na 1,2840 USD z 1,2830 USD v pátek večer v New Yorku. K japonskému jenu se euro vyšplhalo až na 151,46 JPY, tedy do těsné blízkosti rekordního maxima 151,48 JPY z minulého týdne. Dolar vůči jenu posílil na 117,90 JPY z předchozích 117,75 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK