ČSA kvůli nedostatku peněz odložily stavbu nového hangáru

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - České aerolinie kvůli vysokému finančnímu zatížení odložily investici do výstavby nového hangáru G na pražském ruzyňském letišti. Na stavbě za více než jednu miliardu Kč se měl národní letecký dopravce podílet 400 miliony Kč, uvedla dnes firma v tiskové zprávě.

"Parametry tohoto investičního projektu se nezměnily a jsou i nadále velmi zajímavé. Změnily se podmínky ČSA a to je pro nás dnes rozhodující. Bylo by manažersky nezodpovědné projekt odstartovat v nezměněné podobě a podle původního harmonogramu," uvedl prezident ČSA Radomír Lašák.

ČSA vykázaly za tři čtvrtletí ztrátu 324 milionů korun, což je o 50 milionů více než loni. Za celý rok společnost očekává propad kolem půl miliardy Kč. Obrat v hospodaření by měl nastat příští rok, přičemž vydělávat by ČSA znovu měly začít po restrukturalizaci v roce 2008.

Podle viceprezidenta pro techniku Tomáše Heczka odklad projektu neznamená bezprostřední změnu v rozsahu dnes zajišťované údržby letadel. Znamená však, že ČSA nebudou mít možnost dalšího růstu objemu údržby letadel pro jiné letecké dopravce.

Strategický projekt výstavby nového multifunkčního opravárenského centra ČSA oznámily v roce 2005. Celkový objem investic měl dosáhnout 1,35 miliardy korun, z toho vlastní hangár měl stát 850 milionů korun. Projekt získal státní podporu od ministerstva průmyslu a obchodu.

S otevřením centra firma počítala v roce 2008. Současná opravárenská kapacita ČSA, kterou společnost využívá na opravy vlastní flotily i dalších dopravců, se měla v horizontu deseti let zdvojnásobit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK