Temelínský druhý blok začal znovu dodávat elektřinu

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 20. listopadu (ČTK) - Po více než dvouměsíční odstávce začal druhý blok Jaderné elektrárny Temelín opět vyrábět elektřinu. Oznámil to mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Zařízení bylo od září mimo provoz kvůli výměně čtvrtiny paliva. Energetici blok do rozvodné sítě připojili dnes před 21:00 na polovičním výkonu. Nyní budou výkon bloku reaktoru postupně zvyšovat a provedou další série fyzikálních testů. Maximální dodávky podle mluvčího obnoví za tři dny. První temelínský blok vyrábí elektřinu bez omezení.

Původně se obsluha elektrárny chystala blok spustit o víkendu. Technici ale museli 15. listopadu na několik hodin přerušit fyzikální zkoušky, které předcházejí připojení do sítě. Důvodem byla oprava netěsnícího potrubí, které odvzdušňuje systém napájecí vody jednoho ze čtyř parogenerátorů.

Energetici blok nastartovali 10.listopadu po souhlasu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Reaktor byl odstaven delší dobu, než technici původně plánovali, neboť palivo vykazovalo nečekané větší funkční odchylky. Pomocí monitorovacího programu obsluha elektrárny jeho chování sledovala a musela dokončit analýzy po výměně paliva. Zároveň ČEZ přistoupil spolu s dodavatelem paliva k úpravám v konstrukci nových článků, aby odchylky omezil.

Palivové články, které dodává pro reaktory ruské výroby americká firma Westinghouse, se deformují a netěsní. Musí se častěji měnit a navíc způsobují časté výpadky provozu. Příští rok proto čeká první blok na téměř dva měsíce mimořádná odstávka, při níž energetici vymění část palivových souborů. ČEZ odmítl zveřejnit náklady, analytici však odhadují ztrátu spojenou s přerušením výroby elektřiny na tři čtvrtě miliardy korun.

Na Temelíně dnes také odborníci z certifikační firmy Det Norske Veritas provedli pravidelný audit, zda má elektrárna plně funkční systém ochrany životního prostředí. Takzvaný certifikát systému řízení ochrany životního prostředí podle mezinárodní normy ISO 14001 získala elektrárna v roce 2004. Jeho platnost je tři roky, v roce 2007 tak bude elektrárna certifikát obhajovat.

"Z evropského pohledu jsme na Temelíně zjistili velmi vysokou úroveň environmentální bezpečnosti jako významné součásti firemní kultury, otevřený přístup a velkou snahu po zlepšování s využíváním nejpokrokovějších přístupů v ochraně životního prostředí," citoval mluvčí ze závěrečného hodnocení vedoucího auditora Det Norske Veritas Juraje Kramara.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK