Experti MMF: Současná politická nejistota může zpomalit ekonomiku

21.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Současná politická nejistota, která trvá již půl roku, může ovlivnit negativně vývoj tuzemské ekonomiky a zpomalit její růst. Proto je třeba provést urychleně reformu veřejných financí a zreformovat sociální výdaje státu, které narostly po přijetí sociálních zákonů letos na jaře. ČR by tak měla urychleně využít současného vynikajícího ekonomického vývoje země, protože s dalším oddalování reforem se situace ČR bude jen zhoršovat, uvedl na dnešní tiskové konferenci šéf mise Mezinárodního měnového fondu v ČR Subhash Thakur.

"Máme obavy, že kvůli politické nejistotě může dojít k odklonu od dobrého kurzu ekonomiky. Je třeba se proto vyvarovat určitého populismu a pocitu sebeuspokojení," uvedl Thakur. Nicméně v následujícím roce MMF očekává v ČR stále silný ekonomický růst, i když ne tak silný jako letos.

Odklad přijetí eura není podle expertů z MMF problémem, ale opět zdůrazňuje, že ČR potřebuje velkou reformu veřejných financí. "Instituce, které mají na starosti výdaje musí své postupy zlepšit. V zásadě se musí zreformovat celý institucionální rámec, ve kterém se tvoří státní rozpočet," uvedl Thakur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK