NKÚ: Telekomunikační regulátor loni špatně zaúčtoval 139 milionů

21.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Český telekomunikační úřad loni nesprávně zaúčtoval téměř 139 milionů korun. Vyplývá to z šetření Nejvyššího kontrolního úřadu, podle kterého telekomunikační regulátor porušoval právní předpisy a nadhodnocoval nebo naopak podhodnocoval údaje v účetní závěrce. Podle mluvčí ČTÚ Dany Makrlíkové úřad nezneužil peníze ze státního rozpočtu a ke zjištění chystá nápravná opatření.

"Je zřejmé, že tato účetní závěrka nepodává ve všech významných ohledech věrný a poctivý obraz účetnictví za účetní období roku 2005," uvedl prezident NKÚ František Dohnal. Úřad podle něj nezavedl účinný systém finanční kontroly, který by byl způsobilý včas zjišťovat, vyhodnocovat a minimalizovat rizika související s činnostmi, které jsou předmětem účetnictví.

"Kontrola NKÚ zjistila nesprávnosti spočívající v chybném zaúčtování některých položek. ČTÚ ve stanovisku zpracovávaném pro vládu uvede nápravná opatření, která přijímá ke zlepšení systému vedení účetnictví a kontroly," uvedla Makrlíková.

Úřad v loňském hospodaření například neprokázal inventarizací stav majetku za téměř 80 milionů Kč. Dále podhodnotil či nadhodnotil některé účty. V rozporu se zákonem o účetnictví neuvedl v příloze účetní závěrky žádné informace o použitých účetních metodách a jejich vlivu na majetek a závazky a nepodal k tomu žádné vysvětlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK