Být mobilní znamená najít vhodný tarif

22.11.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Někdo ze čtenářů by mohl očekávat, že se v dnešním Fintriku dozví, který tarif mobilů je levný a který drahý. Nedozví. Porovnání by bylo složité a neobjektivní a tak jsme alespoň připravili pět pravidel doporučených k dodržování při výběru tarifu.

Téma týdne: Jak ušetřit za telefon

Pustit se do porovnání cenových tarifů mobilních operátorů je ošidnou záležitostí. V žádném případě se nedá očekávat, že z sebepodrobnější analýzy budou jednoznačné výsledky o výhodnosti té které nabídky. Přesto se pokusme přinést alespoň základní přehled od všech třech mobilních operátorů.

Historie
mobilní komunikace, rozumějme telefonování, není dlouhá, ale je velmi bouřlivá. Možná si ještě vzpomenete na první "mobily" z počátku devadesátých let minulého století zabudované v autech bohatých podnikatelů, nebo nepohodlné velké přenosné telefony velikosti diplomatického kufru. Síť NMT provozovala společnost Eurotel v pásmu 450 MHz od roku 1991. Platilo se za odchozí, stejně jako za příchozí hovor řádově desítky korun za minutu. Rozvoji mobilní telefonie výrazně pomohlo spuštění sítě GSM (900 MHz ) a hlavně vydání druhé licence. Vznikla síť Paegas. Třetí mobilní operátor oficiálně zahájil komerční provoz 1.března pod názvem Oskar.

Ani jednu ze zavedených značek dnes "v éteru" neuslyšíte. Z Eurotelu je O2, z Paegasu T-Mobile a Oskar se přeměnil na globální Vodafone. Změna majitelů ev. změna názvu značky neznamenala nic významného. Snad jen že se z regionálních hráčů stali hráči globální.

Tarif vs. karta
Koupit si předplacenou kartu a mít své výdaje maximálně pod kontrolou, nebo raději levněji telefonovat a být anonymní, nezávislí a nevázaní? To je věčné dilema každého, kdo účty za telefon platí z vlastních, nikoliv např. firemních financí. Předplacená karta má své výhody i nevýhody a stejně tak i tarif. Dalo by se předpokládat, že tarifový zákazník je pro operátora výhodnější, zároveň ale i rizikovější. Volá totiž zdarma a účet za telefon proplácí až zpětně. Držitelé předplacených karet naopak "dobíjí" finance na svůj účet a tak vlastně operátora dopředu úvěrují. Tarifový zákazník je věrnější, stabilnější a perspektivnější, měl by dostat lepší cenu za volání. Majitel předplacené karty může kdykoliv přejít ke konkurenci (ostatně díky přenositelnosti telefonního čísla to může dnes kdokoliv), ale cenu za volání případně další služby by neměl platit výrazně více už minimálně z důvodu předplácení služeb a tím poskytování jakéhosi provozního úvěru operátorům.

Tak dochází ke vzájemné symbióze: operátoři chtějí peníze předem a předcházejí si předplatitele a na druhé straně nadevše mají rádi věrnost a tak je tarifní zákazník vždy vítán.

Volba operátora a tarifu
Pokud vyřešíme dilema karty nebo tarifu, pak už nám "zbývá ta těžší část": zvolit si operátora a tarif vhodný nám (více o předplacených kartách se dočte v zítřejším Fintriku). Hledat mezi stávajícími operátory toho správného by bylo ztrátou času. Při výběru bychom se měli držet několika základních bodů:

  • Poskytovatele mobilních služeb mohu kdykoliv změnit.
  • Při změně poskytovatele mi zůstává již jednou přidělené číslo včetně volacího znaku sítě.
  • Pečlivě zvážím, které mobilní služby (telefonování, SMS, data, fax,...) budu nejvíce využívat.
  • Stanovím si částku, kterou jsem za mobilní služby měsíčně utratit.
  • Hledám tarif s nejbližším nižším paušálem a zvolenými službami.

Toto je pět obecně platných bodů, jejichž dodržování nám zajistí výrazné úspory za telefonii, resp. mobilní služby. Podívejme se nyní zkráceně na nabídky tří nejlevnějších tarifů mobilních operátorů platných k dnešnímu dni.

Název tarifu Měsíční paušál
[Kč]
Počet volných minut Kolik stojí volná minuta Počet volných SMS Kolik stojí volná SMS Volání do vlastní sítě Volání do ostatních sítí Cena SMS
O2: O2 Simple 240 285,60 65 4,39 Kč 213 1,24 Kč 5,83 Kč 5,83 Kč 1,79 Kč
T-Mobile: T 30 226,10 30 7,54 Kč 0 - 4,76 Kč 7,14 Kč 2,02 Kč
Vodafone: Nabito 100 119 Kč 18 6,61 Kč 100 1,19 Kč 6,55 Kč 6,55 Kč 1,19 Kč


Jak je vidět v přehledu nejlevnějších tarifů všech tří mobilních operátorů je velmi obtížné se vyznat. Někdo více SMSkuje a hledá tarif s levnou SMSkou, jiný má přátele jen u T-mobile, tak si nebude kupovat tarif od Vodafone atd. Jednotný recept neexistuje. Pokud hledáte ten nejvhodnější právě pro vás, pamatujte na 5 pravidel výběru tarifu a rozhodněte se správně.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení! 

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky