Vedení České pošty schválilo přechod na akciovou společnost

21.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Vedení České pošty schválilo změnu firmy ze státního podniku na akciovou společnost. Návrh přeměny projednala dozorčí rada a pověřila generálního ředitele Karla Kratinu dalším rozpracováním projektu, uvedla mluvčí Dita Václavíková.

Firma se pro změnu statutu rozhodla na základě dohody s ministerstvem informatiky, které je jejím zakladatelem. "Právní přeměna České pošty ze státního podniku na akciovou společnost se sofistikovanými řídícími a kontrolními mechanismy je naprosto nezbytná pro úspěšné podnikání České pošty na otevřeném trhu," uvedl předseda dozorčí rady Jiří Hurych.

Ministerstvo pod vedením odstupujícího ministra vnitra a informatiky Ivana Langra počítalo s transformací pošty k začátku roku 2008. Podnik by tak byl zároveň připraven k případné privatizaci, nejspíše prostřednictvím vstupu strategického partnera.

Pošta podle Kratiny počítá s liberalizací evropského poštovního trhu v roce 2009. Firma se podle něj vnitřně mění z provozní společnosti na společnost obchodní. "Na otevřený trh ostré konkurence musí být připravena jak efektivní strukturou řízení, tak formou standardní obchodní společnosti," dodal.

Pošta zaměstnává 37.500 lidí ve 3400 pobočkách. Do září vydělala jednu miliardu korun před zdaněním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK