Dlouhodobé financování živnostníků a firem

29.11.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Klíčovým problémem při expanzi firmy je její dlouhodobé financování. Jaké možnosti banky nabízí a které jsou pro živnostníky nebo malé firmy výhodné se dočtete v následujícím textu.

Téma týdne: Financujeme rozvoj firmy

Najít finance pro realizaci našich skvělých podnikatelských projektů je nejdůležitějším úkolem každého podnikatele. Je lhostejno, zda budeme hledat ve vlastních zdrojích, nebo se poohlédneme po jiných možnostech financování. Pokud nedisponujeme přebytkem hotovosti, pak budeme pro dlouhodobé investiční záměry hledat externí zdroje, pravděpodobně bankovní úvěry.

Bankovní úvěry se poskytují jako krátkodobé, střednědobé či dlouhodobé a slouží k financování investičních potřeb vyplývajících z podnikatelské činnosti. Můžeme za ně pořídit hmotný, případně nehmotný investiční majetek. Úvěry se poskytují maximálně do předpokládané výše úvěrovaných potřeb, u investiční části do výše smluvní ceny. Čerpat je lze obvykle jednorázově nebo postupně a splácení probíhá rovněž ve smluvně dohodnutých termínech obvykle pravidelnou splátkou v konstantní výši - anuitně.

Spolu se žádostí o úvěr podnikatelé předkládají aktuální dokumenty opravňující k podnikání, finanční výkazy, popř. další doklady k vyhodnocení rizika nebo doklady k zajištění úvěru podle charakteru zajišťovacího prostředku (například u zástavního práva k nemovitosti je to výpis z listu vlastnictví ne starší než 5 dnů, nabývací titul, pojistná smlouva atd.).

O cenách úvěrů, tedy o úrokových sazbách, se toho mnoho v sazebnících bank nedozvíme. Většina položek má v kolonce úroková sazba napsáno individuálně. Pouze u konkrétních akčních nabídek se dozvíme splátku a tedy i výši úrokové sazby. GE Money tak např. připravila úvěr Express Business. Je to bezúčelová půjčka 400.000 Kč na 60 měsíců a s pravidelnou splátkou 8200 Kč měsíčně. Úroková sazba je 8,47 % a přeplatek po šedesáti měsících 92.000 korun.

Klikněte si pro přehled bankovních úvěrů a jejich základních parametrů.

Hypotéky i pro podnikatele a podniky
Jako jsou populární hypotéky pro soukromé osoby, stávají se zajímavé i pro podnikatele. Pokud právnická osoba má v úmyslu pořízení nemovitosti do svého majetku, je hypotéka ideálním způsobem pořízení. Výhody pořízení nemovitosti na hypotéku jsou především rozložení splátek na delší čas a tím optimalizace peněžních toků a zajištění úvěru, které je stejnou nemovitostí jako je pořizovaná. Nevýhodou je nutnost mít připravenu část vlastních prostředků, protože banky hypotéky pro podnikatele financují zpravidla jen do 70 % odhadní ceny nemovitosti.

Některé peněžní ústavy, např. Živnostenská banka, nabízí pomocí hypoték realizovat také "investice vedoucí ke zvýšení výrobních kapacit a efektivity firmy," píše se na stránkách banky. Takové úvěry jsou určeny především pro podnikatele a malé firmy. "Nutnou podmínkou pro poskytnutí úvěru je zajištění úvěru zástavním právem k nemovitosti ve vlastnictví podnikatele nebo firmy," uvedla banka. Úvěry lze dozajistit širokým spektrem zajišťovacích instrumentů, zejména postoupením pohledávek, bankovní zárukou, movitým majetkem, vlastní směnkou popřípadě termínovaným vkladem.

Zdroj informací: internetové stránky bank.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky