Elektřina zdraží, plyn zlevní

13.12.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Od ledna příštího roku zaplatí domácnosti více peněz za elektřinu, avšak na spotřebě zemního plynu naopak ušetří. Na základě vyhlášení ERÚ totiž od 1.1.2007 dojde ke zdražení elektřiny o 7,9 % a ke zlevnění plynu o 4,2 %.

Téma týdne: Rok 2007 plný změn

 
Za elektřinu zaplatíme od nového roku více

Podle Energetického regulačního úřadu elektřina (ERÚ) od 1.1.2007 podraží v průměru o 7,9 procenta. Zvýšení ceny proudu se však liší podle dodavatelů. Nejvíce podraží elektřina o 8,7 procenta na jihu Čech a Moravy (E.ON) a nejméně stoupne cena v průměru o 7,6 procenta v západních Čechách, severních Čechách, středních Čechách, východních Čechách a na severní Moravě (ČEZ, čili Západočeská energetika, Severomoravská energetika, Středočeská energetika, Východočeská energetika a Západočeská energetika). Pro bližší představu jsme pro vás níže v tabulce připravili výši procentuálního zvýšení cen elektřiny u vybraných společností.

Všichni odběratelé elektřiny si od 1.1.2007 mohou svobodně zvolit svého dodavatele elektrické energie a tím si snížit své náklady na odběr elektřiny. Konečná cena dodávky elektřiny se skládá ze složek regulovaných Energetickým regulačním úřadem a ze složek neregulovaných. Mezi regulované patří ceny za služby spojené s dopravou elektřiny od výrobce ke konečnému zákazníkovi (čili cena za distribuci, za systémové služby, za činnost zúčtování operátorem trhu s elektřinou a cena na krytí vícenákladů spojených s podporou obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů). Neregulovaná je cena za vlastní elektřinu, která závisí na nabídce jednotlivých obchodníků a výrobců elektřiny.

Tabulka: Procentuální zvýšení cen elektřiny od 1.1.2007

Dodavatel elektřiny Zdražení [%]
E.ON jižní Čechy 8,7
E.ON jižní Morava 8,7
Pražská energetika 7,9
Severočeská energetika (ČEZ) 7,6
Severomoravská energetika (ČEZ) 7,6
Středočeská energetika (ČEZ) 7,6
Východočeská energetika (ČEZ) 7,6
Západočeská energetika (ČEZ) 7,6
Zdroj: ERÚ

Při výběru dodavatele vám doporučujeme porovnat nejen výši nabízené ceny elektřiny, ale zaměřit se také na konkrétní podmínky dodávek elektřiny či na spolehlivost a zkušenosti dodavatele. Vhodný dodavatel by měl také být schopen v zastoupení zákazníka vyřídit většinu úkonů nezbytných pro změnu dodavatele. Přehled dodavatelů, kteří v současné době působí na trhu s elektřinou, naleznete na internetových stránkách ERÚ (http://www.eru.cz/) či stránkách Operátora trhu s elektřinou (http://www.ote-cr.cz/). Mějte však na paměti, že jako domácnost si můžete měnit svého dodavatele maximálně jednou za 6 měsíců.

 
Plyn od ledna zlevní

Na základě vyhlášení ERÚ zemní plyn od ledna příštího roku zlevní v průměru o 4,2 procenta. Nejvýrazněji bude cena plynu snížena o 5,8 procenta ve středních Čechách (Středočeská plynárenská) a o 5,6 procenta v západních Čechách (Západočeská plynárenská). Naopak k nejmenšímu zlevnění o 1,9 procenta od nového roku dojde v jižních Čechách (Jihočeská plynárenská). I přes pokles ceny plynu však může dojít k mírnému zdražení například u drobných odběratelů, protože vliv poklesu ceny za vlastní plyn je ve srovnání s celkovými náklady dodávky plynu zanedbatelný.

Tabulka: Procentuální zlevnění cen plynu od 1.1.2007

Plynárenská společnost Snížení [%]
Středočeská plynárenská 5,8
Západočeská plynárenská 5,6
Pražská plynárenská 4,9
Jihomoravská plynárenská 4,5
Severomoravská plynárenská 3,3
Severočeská plynárenská 3,2
Východočeská plynárenská 3,1
Jihočeská plynárenská 1,9
Zdroj: ERÚ

Tyto zveřejněné ceny pro domácnosti jsou však poslední, které Energetický regulační úřad vyhlašoval, protože k 31.3.2007 regulace končí a trh s plynem se zcela liberalizuje. Z toho vyplývá, že konečné ceny si tak bude určovat již sám plynárenský podnik. Otázkou na závěr tedy zůstává, zda zlevňování plynu skončí a zda v blízké době můžeme očekávat opačnou tendenci. Podle odborníků liberalizace trhu nejspíše odstartuje vlnu postupného zdražování plynu.

 

 
Zdroj: Energetický regulační úřad

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky