ČSÚ: Dovozní ceny v říjnu meziročně klesly, vývozní vzrostly

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Ceny dováženého zboží se v říjnu meziročně snížily o 1,3 procenta, což představuje první pokles od loňského září. Vývozní ceny vzrostly o 0,2 procenta. Meziměsíčně se dovozní ceny snížily o 0,4 procenta. Vývozní ceny proti září naopak stouply o 0,2 procenta. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Meziroční pokles cen dováženého zboží podle statistiků ovlivnilo hlavně snížení cen strojů a dopravních prostředků, a to o 2,9 procenta. Růst vývozních cen způsobilo zejména zvýšení cen polotovarů o 2,1 procenta.

Meziroční směnné relace, tedy poměr růstu cen vývozu vůči růstu cen dovozu, činily 101,5 procenta, a byly tak již podruhé za sebou kladné. Zároveň skončily na nejvyšší hodnotě od loňského ledna. Meziměsíční směnné relace činily 100,6 procenta.

Proti září se v dovozu nejvíc snížily ceny ropy a ropných výrobků. Naopak ceny vývozu vzrostly meziměsíčně kvůli růstu cen polotovarů, nejvíce se však zvyšovaly ceny ostatních surovin, zejména kaučuku.

Světové ceny průmyslových surovin a potravin, které ČSÚ zahrnuje do svého indexu, se v listopadu zvýšily o 0,6 procenta. Hlavní podíl na tom mělo zastavení poklesu cen ropy. Cena severomořské ropy Brent se zvýšila o 0,4 procenta, v úhrnu se zemním plynem pak o 0,3 procenta.

Meziroční růst světových cen v listopadu po pěti měsících zrychlil na 15,2 procenta z říjnových 12,9 procenta. Meziročně rostly ceny ropy a plynu, celkem tyto komodity podražily o 13,4 procenta proti říjnovým zhruba 11 procentům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK